Krize cestovního ruchu trápí také Vietnam

Celosvětová pandemie narušila v posledních měsících fungování mnoha podniků ale i celých odvětvích. Jedním z prvních těžce zatížených byl cestovní ruch. S jeho fungováním je to velmi nejisté i v následující době. Lidé se zkrátka aktuálně bojí cestovat nebo se jen chtějí vyhnout nastoleným opatřením v některých zemích. Majitelé cestovních kanceláří a ubytovacích zařízení jsou právem znepokojení. Výjimkou není ani situace ve Vietnamu. Ani tam se podniky nevyhnuly propouštění mnoha pracovníků. Nikdo bohužel netuší, kdy se situace obrátí k lepšímu.

Masivní propouštění pracovníku pracujících v cestovním ruchu

Zatímco jiné cestovní kanceláře propouštěly ve velkém už dubnu a květnu, generální ředitel Nguyen Son Thuy velké turistické skupiny ve Vietnamu se snažil všemi možnými způsoby udržet všechny své pracovníky, aby byli připraveni na velký návrat po skončení pandemie. Bohužel už přestal v rychlé zlepšení situace doufat a byl donucen také zakročit.

Generální ředitel společnosti Indochina Unique Tourist před pár dny podepsal rozhodnutí o propuštění 200 pracovníků. Rozhodnutí musel učit kvůli tomu, že pro ně v následujících nejméně 6 měsících nebude mít žádnou práci. I když chápe, že pro ně bude obtížné najít si nové místo, nemohl učinit jinak. Nouzový fond, který pokrýval náklady doposud, už bohužel nemohl stačit. Stejný osud na celém světe ale potkal mnoho dalších zaměstnavatelů i pracovníků.

Analytici předpovídají krach mnoha cestovních kanceláří

Přestože se epidemii ve Vietnamu podařilo dostat pod kontrolu a místní začali opět cestovat, budoucnost zejména cestovních kanceláří je velmi nejistá. Předseda Poradního výboru pro cestovní ruch (TAB) Tran Trong Kien dokonce uvedl, že by řada cestovních kanceláří, včetně těch největších, mohly postupně krachovat už od července do října.

Mnoho společností si po uzavření mezinárodních leteckých tras plánovalo pouze dočasné pozastavení obchodní činnosti. V očích mnoha z nich už letní sezona měla fungovat neomezeně. To se ovšem nestalo a vše vypadá hůř, než se zdálo. Přestože jednotlivé společnosti už největší ztráty zaznamenávají, podle Kiena přijdou největší problémy v příštích 6-12 měsících. S podobnou vyhlídkou přišel i zástupce generálního ředitele cestovní kanceláře Fiditour, který uvedl, že vyvrcholení problémů přijde až se třetím čtvrtletím letošního roku.