Mořský kolagen, aneb zázrak pro vaši pokožku i pleť

Už dávno vědci přišli s objevem, že kolagen pomáhá při péči o vaši pleť i pokožku celkově. V poslední době se tak přidává do nejrůznějších kosmetických produktů a nápojů, které vyhledávají všichni ti, kterým není jedno, jak vypadají a chtějí být navěky zdraví a krásní. Existují různé typy kolagenu, ale tento článek je zaměřen na kolagen, který pochází z ryb, neboli mořský kolagen.

Co je a odkud kolagen pochází

Kolagen je velmi důležitá stavební bílkovina, která pojí všechny tkáně v našem těle. Pokud chceme a především potřebujeme kolagen v našem těle doplnit, je nezbytné jej získat z jiných živočichů a tvorů a to právě z těchto 4:

  • z prasat
  • z krav
  • z kuřat
  • z ryb

Dělíme jej do dvou kategorií a to na kolagen typu I (ryby) a kolagen typu II (prase, kráva, kuře). Přitom kolagen z krav, prasat a kuřat je získáván především z kůže, veškerých chrupavek a šlach daného zvířete. Mořský kolagen, nebo kolagen, který je získáván z ryb, je dražší a ne tak dostupný, proto většinou v levnějších kosmetických produktech najdete právě kolagen typu II. Právě mořský, neboli rybí kolagen je získáván z masa nebo z jiných částí některých mořských ryb (ploutve, hlava, šupiny), které by byly jinak jen tak vyhozeny, proto je také velmi udržitelný a šetří naši přírodu.

Bohužel, čím jsme starší, tím méně kolagenu naše tělo dokáže vyprodukovat. Poznáte to tak, že vaše pokožka už nebude tak svěží a lesklá, ale bude mít nepřirozenou a zašlou barvu bez rozjasnění. Tento druh kolagenu pomáhá k rychlé regeneraci pokožky a slibuje celkové zlepšení jejího vzhledu. Výhodou oproti jiným kolagenům je to, že se dokáže velmi rychle vstřebat do krevního oběhu, ať už jej užíváte jako potravinový doplněk nebo ve formě krému. Díky tomu, že je vyroben právě z ryb, má velmi silné a trvanlivé vlastnosti a dokáže se tak za velmi krátký čas dostat do vaší kůže a tím vám dopřeje všechny potřebné živiny. Pokud budete tento kolagen pravidelně užívat, již za krátký čas na sobě zpozorujete změny a vaše pleť bude působit pružněji, mlaději a hydratovaněji.

Díky tomu, že naše pokožka tvoří až 85 % kolagenu typu I, je na pleť nejvhodnější použít právě tento mořský kolagen. Kolagen typu II je také velmi skvělým doplňkem, ale je využíván spíše na klouby a kosti. Čím dál více se proto vedou vášnivé diskuze nad tím, že na péči o pleť bude do budoucna primárně využíván právě tento mořský kolagen.

Důsledky dnešní moderní doby

Díky této době plné instagramu a vyretušovaných fotografií, chce být čím dál více lidí krásných a chtějí se podobat svému ideálu. Také už hodně z nás dnes ví, že to, jak vypadáme a to, co jíme, má neuvěřitelnou spojitost. Proto už mnozí zjistili, že je nutné pečovat o svoje tělo ve formě různých potravinových doplňků a více dbát na svůj zevnějšek. Není důležité vypadat krásně jen díky různým makeupovým produktům, ale být přirozeně krásný, to je to hlavní.