Muž ze Singapuru se přiznal ke špionáži v USA, sloužil prý Číně

Muž původem ze Singapuru se u amerického soudu přiznal ke špionáži pod taktovkou Číny. Vyšlo to najevo v prohlášení zdejšího ministerstva spravedlnosti, které bylo vydáno v pátek 24. července 2020. Singapuřan Jun Wei Yeo, známý též jako Dickson Yeo, se přiznal k jednomu počtu jednání jako nelegálního agenta cizí mocnosti na území Spojených států amerických.

Čína využívá jednotlivce k prosazení svých zájmů

„Čínská vláda využívá řadu podvodných způsobů k získávání citlivých informací od nic netušících Američanů,“ uvedl v prohlášení náměstek generálního prokurátora pro oddělení národní bezpečnosti ministerstva spravedlnosti John C. Demers.

„Yeo byl ústředním bodem jednoho takového schématu, který využíval weby pro vytváření kariérních kontaktů a jistou falešnou poradenskou firmu s cílem nalákat Američany, kteří by mohli být v zájmu čínské vlády. Toto je další příklad toho, jak čínská vláda zneužívá otevřenost americké společnosti,“ dodal.

Podle prohlášení se Yeo údajně přiznal k založení falešné poradenské společnosti s cílem podpořit svůj plán vyhledat osoby náchylné k náboru, přičemž se měl pokoušet vyhnout se odhalení americkými úřady. Podle zástupce FBI ve Washingtonu Timothyho R. Slatera měl Yeo nejen poskytovat cenné informace čínské zpravodajské službě, ale údajně prý cíleně najímal další americké občany, aby činili totéž.

Čína usiluje o zásadní informace, USA budou neúprosné

Kohler ale připouští, že se nejedná jen o tohoto konkrétního obžalovaného.

„Tento případ je další připomínkou toho, že Čína je neúprosná v úsilí o americké technologie a politické informace, aby zde prosazovala své vlastní zájmy,“ uvedl.

„FBI a naši partneři budou stejně agresivní při odkrývání tohoto skrytého úsilí a obviňování jednotlivců, kteří porušují naše zákony,“ dodal.

Taktika, kterou měl využívat Yeo k cílení na jednotlivce prostřednictvím sociálních sítí je jen jednou součástí soudního spisu pojednávajícího o aktivitách Číny, které její agenti denně využívají k získávání neveřejných informací vlády USA. FBI proto naléhá na občany, a to zejména ty s bezpečnostními prověrkami, aby byli opatrní při komunikaci s neznámými osobami na sociálních sítích s nepravděpodobnými kariérními příležitostmi.

Yeo připustil, že spolupracoval s čínskými zpravodajskými důstojníky od roku 2015, kdy původně cílil na jiné asijské země, než svou pozornost zaměřil na USA. Na příkaz Číny měl identifikovat jednotlivce s přístupem k cenným neveřejným informacím, včetně amerických vojenských a vládních zaměstnanců s bezpečnostními prověrkami na vysoké úrovni, uvádí vládní prohlášení.