V Číně odstartoval každoroční pivní festival Qingdao: konec starostí s COVID-19?

Navzdory nemoci COVID-19 byl v Číně minulý víkend (31. 7. 2020) zahájen pivní festival s názvem Qingdao, který se koná ve východní provincii Šandong, což si můžeme představit něco jako Octoberfest v Mnichově. Čína tak zřejmě bude letos jediná, kdo bude akci tohoto typu pořádat, neboť největší festival v Mnichově byl zrušen. Konec tohoto festivalu je naplánován až na 23. srpna 2020. Jelikož se v Číně za poslední dobu objevuje stále méně a méně případů, kdy jsou lidé nakaženi touto nemocí (např. v pondělí 3. 8. 2020 byl nárůst „pouze“ o 43 nových případů) a to především díky tomu, že bylo včas nastaveno a dodržováno několik přísných opatření, tak se spousta Číňanů rozhodla tento festival navštívit. Všichni milovníci piva tak měli možnost zahodit většinu starostí za hlavu a vychutnat si tak jedinečnou příležitost, kdy se mohli konečně vidět se svými známými ve větším počtu pohromadě. 

Podmínky a omezení

Přístup na tuto akci není omezen rouškami, takže lidé mohou ochutnat nejrůznější čínské speciality a popíjet, co jim hrdlo ráčí. Na výběr mají více než 1 500 druhů piv a nechybí ani tradiční večerní show s ohňostroji. Atmosféra je zde velmi uvolněná, všichni se dobře baví a situace připomíná staré časy, kdy ještě žádná nemoc COVID-19 neexistovala. Pro Číňany je to jedna z šancí, jak se vrátit k „normálnímu“ životu.

Samozřejmě, nějaká omezení zde být musí a to následující:

  • kapacita je omezena na 30 % návštěvníků oproti loňským ročníkům, kdy návštěvnost bývá až 6 milionů lidí
  • personál je povinný nosit roušky
  • je vždy nutné před vstupem na akci zkontrolovat teplotu a zdravotní stav návštěvníků

Nesmí se zapomenout také na kontrolu dovezených kontejnerů s pivem, které jsou testovány na COVID-19 a pečlivě vydezinfikovány, než na festival dorazí. Nejpopulárnějším z nich je pivo Tsingtao, které je vyváženo do všech koutů světa.