Dohromady jim je 167 let a je to jeden z nejslavnějších párů současnosti ve světě módy

Jeden z nejslavnějších tchajwanských párů ve světě módy není ani mladými celebritami ani mladými vlivnými umělci – jedná se o pár, který provozuje čistírnu. Muži jménem Chang Wan-ji je 83 let a jeho manželce Hsu Sho-er 84 let. Za poslední měsíc dokázali na svém instagramovém účtu získat 600 000 sledujících, a to pouze proto, že začali kombinovat staré vyřazené oblečení, které už nikdo nechtěl.

Od špinavého prádla do časopisu

Nikdo by tomu neuvěřil, dokud by to neviděl na vlastní oči. A tak se také stalo. Manželský pár se objevil ve vydáních časopisů:

  • Voque
  • Marie Claire

Zde se ukázal světu v celé své kráse. Jejich příběh je neskutečný. Celý svůj život muž se ženou prali prádlo v malém městečku poblíž centrálního města Taichung. V průběhu let nastřádali hromadu oblečení, na které zákazníci buď zapomněli, nebo jej už nechtěli.

Zrodil se nápad

Jejich vnuk, 31letý Reef Chang, přišel s myšlenkou používat oblečení k zahnání nudy. Práce nebyla a manželé neměli doslova do čeho píchnout. Hledali tedy novou činnost, jakou by vyplnili prázdná místa bez práce. Manželský pár, jako kdyby se pro kameru přímo narodil. Oba jsou tak přirození a v kombinaci některých oděvů omládli o 30 let. Žena si sama při privátní „módní přehlídce“ vzpomněla, že má ve skříni spoustu oblečení, na které už zapomněla. Dokonce našla některé až 30 let staré a může jej stále nosit.

Novinkám se nebrání

Muž se dokonce chce naučit s Instagramem, chce umět vytvořit dokonalou instagramovou fotografii. Zřejmě proto, že jejich společný profil dokázal nasbírat statisíce sledujících během pár týdnů. Jejich vnuk jim čte a překládá zprávy fanoušků z celého světa. Všichni jsou jim vděční, že do letošního roku zasaženého COVID-19 přinesli alespoň trochu radosti a optimismu. Díky fotografiím, které obletěly během pár dní celý svět, se dokonce někteří zapomnětliví zákazníci zastavili pro své oblečení.

Bok po boku už šedesát let

Pár si řekl své ano před více jak 60 lety a celý život společně podniká. Chang už přemýšlel, že odejde do důchodu, ale nakonec se rozhodl zůstat tak dlouho, jak mu zdraví dovolí. Díky pokroku v technologiích, kdy už nemusí prát prádlo ručně, se pro něj práce stala méně náročnou. Jak sám tvrdí, starší lidé by se měli neustále pohybovat a zůstat aktivními, jinak budou stárnout rychleji.

Projekt k dobrému účelu

Pár nyní doufá, že jejich vliv na sociálních sítích donutí lidi k zamyšlení a místo nákupu neustále nového oblečení, se začneme více přiklánět ke konceptu udržitelné módy. Celá rodina touží po tom, aby lidé svému starému šatníku dali ještě jednu šanci a zjistili, že i použité oblečení může být módní, pokud jej zkombinujete všemi možnými způsoby. Nám nezbývá nic jiného, než tomuto páru přát hodně štěstí v tom, co dělá, a především pevné zdraví a stále pozitivní mysl.