Thajská města se potýkají s obrovským počtem drzých opic

Každá země je typická pro jiný druh zvířat, který se v klidu prochází po městě. V Thajsku se jednoznačně jedná o opice. Žijí a pohybují se všude a ve většině případů jde o velké lákadlo pro turisty, kteří se s nimi fotí. Thajské město Lopburi s tím začalo mít obrovské potíže, protože opice se u nich přemnožily a prakticky jim zamořily celé město. Jejich počty se naprosto vymkly kontrole. Místním vadí hned z několika důvodů:

  • „Žijeme v kleci, ale opice žijí venku,“
  • „Jejich výkaly jsou všude a pach je nesnesitelný, zejména když prší.“

Stav se ve městě zhoršil natolik, že se lidé musí zabarikádovat ve svých domovech, aby neměli opice až doma. Jejich exkrementy samozřejmě také nejsou ničím příjemným. Na druhou stranu jsou na ně ale zvyklí, a kdyby opice zmizeli úplně, jistě by jim scházeli. Jen je zapotřebí omezit jejich rozmnožování a snížit jejich množství.

Nebojí se ničeho

Primáti typu makaků se jen tak něčeho nezaleknou. Proto v současnosti vládnou ulicím okolo chrámu Prang Sam Yod v samém centru Lopburi, hlídkují z vrcholků stěn a nelítostně trhají těsnění z parkujících automobilů. V minulosti bylo soužití opic s lidmi poměrně harmonické, ale jejich počty se poslední tři roky zdvojnásobily na 6000 jedinců. To dělá z Lopburi přímo město opic. Některé části města jim již podlehly. Lidé se z nich nadobro odstěhovali a nechali budovy opicím.

Z jakého důvodu došlo k přemnožení?

Žádný druh zvířete se z ničeho nic nepřemnoží jen tak. Vždy to má svůj důvod. V tomto případě se jedná o potravu, kterou konzumují. Podle místních mají díky sladké stravě, šumivým nápojům, cereáliím a dalším sladkostem mnohem více energie, což podporuje jejich sexuální život. Úřady si této situace všimly a rozhodly se jednat. A nečekejte nic drastického.

Žádné zabíjení nečekejte

Mnoho lidí by jednoduše vzalo pušku a šlo na lov. Thajské úřady ale věc řeší jinak. Pod třech letech znovu obnovily sterilizační program. Odborníci lákají zvířata do klecí s ovocem. Poté je odnesou na kliniku, uspí je, sterilizují a udělají tetování, aby měli přehled o kastrovaných jedincích. Místo likvidace se rozhodli uskutečnit kontrolovanou sterilizaci, která daným jedincům zabrání v dalším rozmnožování. Jde o šetrný a humánní řešení, než kterým by byla např. plošná likvidace.