V Pákistánu vám v myčce aut vydrhnou kromě auta i zvíře

Islám má řadu různých svátků, ale těch oficiálních je méně. Mezi ně patří Velký svátek nebo také Svátek obětování, kdy lidé kromě modliteb tento den slaví tím, že obětují zvířata, zejména kozy nebo ovce. Tento rituál má původ v Koránu a má připomínat oběť berana, kterou přinesl Ibrahím. V roce 2020 připadl tento svátek na 31. červenec.

Tak trochu jiná myčka

Ve městě Karáčí, které bývalo hlavním městem Pákistánu (dokud je nenahradil Islámábád) a je pákistánským největším námořním přístavem, najdete myčku aut, která s blížícím se Velkým svátkem nabízí jednu službu navíc, a to důkladné mytí obětních zvířat.

Majitel myčky, dvaačtyřicetiletý Šejk Sagír, využíval myčku nejprve k tomu, aby očistil pouze svá zvířata, určená pro obětní účely. Když to místní zjistili, požádali ho, zda by neumyl i jejich zvířata, a on souhlasil. Informace o nové službě se brzy rozkřikla a Sagír o zákazníky opravdu nemá nouzi. Lidé k němu přivádějí ovce, kozy i dobytek a žádají jejich důkladné vydrhnutí, aby byla zvířata řádně připravena pro třídenní oslavy Velkého svátku.

Takto to u Sagíra chodí už několik let.

Většinu těchto zvířat majitelé pořizují na předměstí Karáčí, kde se koná obrovský trh, kde lze koupit zejména

  • ovce,
  • kozy,
  • býky
  • krávy, ale dokonce i
  • velbloudy.

Je to největší zdroj obětních zvířat pro obětování v rámci Velkého svátku v celé Asii.

Je samozřejmé, že tolik zvířat pohromadě znamená, že zakoupené zvíře bude zablácené nebo zaprášené a celkově znečistěné.

Nabízené služby

Sagírova cena za umytí jednoho zvířete není nijak vysoká, činí 100 rupií, což v přepočtu není ani 15 Kč. Přitom nejde jen o ostříkání vodou pomocí hadice, ale o komplexní službu, tedy také o napěnění, ruční vydrhnutí a následné opláchnutí zvířete.

V letošním roce, kdy i Pákistán zasáhla celosvětová pandemie koronaviru, je podle Sagíra hygiena ještě důležitější a zdůrazňuje, že při rituální očistě zvířat používá právě z hygienických důvodů také dezinfekční prostředek.

V celém Pákistánu se ročně při oslavě Velkého svátku obětuje 8 až 10 milionů zvířat, což je pro Evropana nepředstavitelné množství.