Vietnamská zátoka Lan Ha s překrásnou přírodou

Zátoka Lan Ha, která bývá pro svou panenskou přírodu označována jako zapomenutý ráj, se rozkládá ve východní části vietnamského ostrova Cat Ba. V zátoce se nachází řada větších i menších ostrovů a společně s ostrůvky patřícími do oblasti zátoky Ha Long (dohromady se jich v oblasti nachází až 400 a usazeny jsou velmi blízko u sebe) tvoří Světovou biosférickou rezervaci ostrova Cat Ba s bujnou vegetací a slunnými plážemi. Návštěva celého komplexu ostrovů je nevšední a nezapomenutelný zážitek.

Panenská příroda ostrovů zátoky Lan Ha je cílem řady turistů

Podle místních tvoří právě ostrůvky v zátoce Lan Ha hlavní turistické lákadlo celého regionu. Díky až 130 písečným plážím s průzračnou vodou, které obklopují tropické lesy a mezi nimiž se nachází tichá zákoutí dostupná z jeskynních komplexů, s velmi příjemným podnebím a bohatou mořskou faunou a korálovým útesem, byla Lan Ha zařazena mezi nejkrásnější zátoky na světě. Turisté se sem sjíždějí z různých částí světa především za klidem a relaxací, které si na plážích mohou dopřát v hojné míře. Své jména zátoka získala kvůli vápencovým skalám, které tvoří menší pohoří, jež zachovává původní přírodní ráz krajiny. Právě tyto hory jsou hlavní lokalitou biosféry a je možné si zarezervovat komentovanou prohlídku po některé z turistických tras, které jimi vedou, jež poodhalí až neskutečné přírodní scenérie.

Jak se do zátoky Lan Ha dostanete

Pokud navštívíte Vietnam, můžete se na ostrov Cat Ba a do oblasti zátoky dostat po dálnici z hlavního města Hanoi do nejbližšího velkého města Hai Pong například v pronajatém voze. Cesta po dálnici trvá přibližně hodinu a půl. V Hi Pong se pak můžete nalodit na trajekt (přístaviště Pha Got), odkud se svezete až na ostrov Cat Ba.

Jak sledovat krásy zátoky

Přírodou v zátoce Lan Ha se můžete kochat několika způsoby, buď pěšky, nebo z loďky či z výšky. Pokud se rozhodnete pro prohlídku z vody, ideální je si pronajmout kánoi, jejímž prostřednictvím se můžete volně plavit podél pláží, nebo se vydat na vyhlídkovou plavbu zátokou na turistických lodích. Kromě nich lze na přírody zhlížet také z místní lanovky vedoucí z Cat Hai do Phu Long (jeden ze sloupů lanovky dosahuje největší délky na světě a je zapsán v Guinessově knize rekordů).

Co všechno můžete v zátoce dělat

Zátoka Lan Ha je turistickým cílem zejména pro svou klidnou atmosféru a bohatou přírodu. Turisté sem jezdí plavat v průzračné vodě, či se slunit na pláží, nebo pozorovat mořské živočichy při potápění u korálových útesů. Jste-li více sportovně založení nebo máte rádi dobrodružství, můžete se vydat za tropickou květenou nebo se plavit v kánoi či kajaku u pobřeží a pozorovat přírodní scenérie z vody. Lan Ha je v porovnání se sousední velmi vyhledávanou zátokou Ha Long o mnoho klidnější a pokojnější. V každém případě si dovolenou v této části Vietnamu rozhodně užijete.