Chcete ochutnat pravý Vietnam? Rozhodně musíte zkusit koblihy v Da Lat

Da Lat je vietnamské město nacházející se ve střední části jižního cípu státu, v provincii Lam Dong. Vietnam je pobřežní stát, jehož centrální část společně s hlavním městem Hanoi se nachází na severu. Da Lat leží v hornaté oblasti s velmi krásnou přírodou, samotné město je označováno jako květinový ráj a žijí zde příjemní a přátelští lidé. A právě místní pochoutka – Banh tieu xoi – se svou sladkavou chutí a hutnou konzistencí zrcadlící místní prostředí je jedním z důvodů, proč se sem sjíždí lidé z celé země. Chcete-li ochutnat skutečně vietnamský desert, jsou koblihy Banh tieu xoi tím pravým pokrmem, který musíte vyzkoušet.

Kobliha Banh tieu xoi – o jaký zákusek se jedná

Kobliha Banh tieu xoi se skládá prakticky ze dvou částí – Banh tieu představuje osmažený koblih z těsta, který se plní xoi, tedy náplní, jež tradičně bývá vyrobena buď z lepkavé rýže (xoi trang), která může být dle doplněna dalšími přísadami, jež mění její základní chuť. Proto se také běžně můžete setkat s dalšími variantami, kdy je náplň vytvořená z arašídů (xoi lac), zelených fazolek (xoi dau xanh) nebo má speciální purpurovou barvu, která se získává z místních rostlin (xoi la cam). Poslední jmenovaná bývá mezi turisty a návštěvníky nejoblíbenější zejména pro svou specifickou chuť a vůni. Koblihy se prodávají v různých částech oblasti, v Da Lat jsou tak k dostání xoi zabalené v banánovém nebo lotosovém listu. Samotná náplň (především ta purpurová, tedy xpi la cam) má v Da Lat v porovnání s jinými variantami nabízenými na jihu a severu oblasti jiné složení a může být doplněna všemi dalšími přísadami, jež společně tvoří jedinenčný pokrm, na který se po celém městě po ráno stojí fronty.

Do Da Lat za koblihami Banh tieu xoi

Místní vám potvrdí několik specifik, které se k pochoutce i k celé oblasti vysočiny váží. Díky poloze je Lam Dong vyhledávána především v horkých letních měsících, kdy se obyvatelé Vietnamu snaží opouštět vyhřátá velká města a hledají útočiště ve výše položených destinacích. Da Lat je pro tento účel ideálním cílem, jelikož ani v létě v tomto městě teplota zpravidla nepřekračuje 20 °C, pochoutka v podobě plněných koblih je pak bonusem, který si v klidném a přívětivém městě řada vietnamských, ale i zahraničních turistů užívá. Koblihy seženete pouze v rámci stánkových prodejů, luxusní varianta se prakticky neprodává, jedná se tedy o ryze tradiční produkt, který vyrábí drobní pekaři, jež jej pak také sami prodávají. Pokud chcete koblihy ochutnat, musíte si přivstat. U jednotlivých stánkařů jsou k dostání pouze ráno, a to standardně mezi pátou a devátou hodinou, i když v sezóně na ně po sedmé hodině ranní již zpravidla nenarazíte. Mezi zákazníky stánkařů naleznete různé vrstvy obyvatelstva – od studentů až po bohaté zahraniční turisty, kteří svorně stojí fronty, aby mohly ochutnat tento jedinečný pokrm odrážející ráz regionu nejen chutí, ale také krásnou směsí barev a vůní.