Světem módy otřásla zpráva o smrti známého japonského návrháře

Módní svět se na chvíli zastavil, aby uctil památku japonského návrháře Kansaie Yamamota, který ve věku 76 let podlehl leukémii. Zprávu o jeho skonu sdělila médiím jeho dcera, která na svůj profil na jedné z nejrozšířenějších sociálních sítí napsala, že otec odešel obklopen svými blízkými, klidný a smířený.

Dcera ve svém dojemném prohlášení vzdala zemřelému otci hold, když uvedla, že pro ni nebyl jen tou energickou osobou, jak ho viděl svět, ale nejbližším člověkem, který byl především laskavý a milující a také přemýšlivý.

Avantgardní modely Kansaie Yamamota vždy hýřily zářivými barvami a neotřelými vzory a zároveň stíraly zažité hranice mezi pohlavími.

Spolupráce s hvězdami

Jeho renomé návrháře od 70. let minulého stoleté stále rostlo, uznání získal například za spolupráci s britským zpěvákem Davidem Bowiem, s nímž vytvořil jeho legendární druhé já, Ziggyho Stardusta, který se pyšnil jeho outfity. V Yamamotově tvorbě se samozřejmě objevovaly japonské prvky a pro Davida Bowieho navrhl například plášť, na němž byly vyobrazeny znaky kandži, sloužící k zaznamenání japonského jazyka.

Jeho talent nezůstal skryt takovým hudebním hvězdám, jako byli například

  • Stevie Wonder, nebo
  • Sir Elton John.

Show a divadlo

Protože měl značné zkušenosti s navrhováním různorodých kostýmů, podílel se nakonec rovněž na scénografických představeních. Tyto úžasné akce, založené ve velké míře také na interakci s publikem, se konaly po celém světě. Za všechny připomeňme legendární show z roku 1993, která se konala v Moskvě na Rudém náměstí a jíž se účastnilo více než 120 tisíc diváků, což je úctyhodný počet.

V posledních letech spolupracoval také s Louisem Vuittonem, kdy společně tvořili návrhy pro japonské divadlo kabuki, typické velice výrazným líčením herců, dramatickým projevem a bohatými kostýmy.

Životní inspirace a minulost

Japonští módní návrháři bývají obvykle minimalističtí a Yamamoto tak mezi nimi se svými neskutečnými motivy a zářivými barvami opravdu vynikal. Ačkoliv se však od svých krajanů odlišoval, sám se hrdě hlásil ke svým japonským kořenům a vždy tvrdil, že jeho odvážné návrhy jsou inspirovány estetickými prvky hrdých japonských středověkých válečníků.

Přestože byl znám pro svou veselou povahu, i on měl svou třináctou komnatu, kterou představovalo zejména jeho nelehké dětství. Když mu bylo sedm let, rodiče se rozvedli a ani jeden z nich si jej nevzal k sobě. Naopak, malý Yamamoto byl spolu s dvěma mladšími bratry poslán do dětského domova, který byl vzdálen několik set kilometrů od města, kde žili rodiče a kde vyrůstal. Další ranou na jeho cestě byla Paříž, kde se mu v jeho začátcích dostalo velice drsného přijetí, ačkoliv už předtím zaznamenal úspěch v Londýně.

Jak však vždycky říkal, je třeba si zachovat veselého a optimistického ducha. Tímto heslem se řídil celý svůj život. V roce 2018 dokonce prohlásil, že by chtěl dobýt Severní pól, ale bohužel mu v tom zabránila těžká nemoc, které nakonec podlehl.