Operace prázdný talíř: Čína začala podnikat kroky k omezení nadměrného potravinového odpadu

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Zhruba v polovině srpna letošního roku zahájil čínský prezident Si Ťin-pching kampaň s názvem „Operace prázdný talíř“, která by měla představovat řešení rostoucího potravinového odpadu v Číně, které může být horší, než vláda sama přiznává.

Potravinový odpad by nakrmil celou Jižní Koreu

Čína patří mezi největší světové producenty a spotřebitele potravin s více jak 1,4 miliardami lidí, které je třeba nakrmit. Její roční potravinový odpad se odhaduje na tak obrovský, že by uživil zemi o velikosti Jižní Koreje.

Dovoz potravin v ohrožení

Čína se stále zotavuje ze silných povodní, které zničily obrovské pásy zemědělské půdy, a afrického moru prasat (AMP), jenž měl ničivý dopad na domácí vepřový průmysl, kdy muselo být poraženo kolem 100 miliónů prasat. Tuto potravinovou mezeru se tak Čína snaží zaplnit dovozem, ovšem obchodní i politické spory s jejími třemi nejdůležitějšími dodavateli:

  • USA
  • Kanada
  • Austrálie

vztahy dramaticky zhoršily. Pokud tedy nebudou provedeny velké zemědělské reformy a spolupráce s dodavateli bude i nadále ochabovat, nedostatek potravin v Číně se v příštích letech ještě zvýší.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Lepší životní úroveň si žádá vyšší nároky

Hodování je v čínské kultuře hluboce zakořeněno, obvykle zahrnuje více jídel, aby se zapůsobilo na hosty nebo obchodní partnery. Se zlepšením životní úrovně se tak zvyšují i požadavky na potravinářský a zemědělský průmysl. Čínské zdroje tak nestíhají podporovat modernizaci celé struktury spotřeby potravin. Spotřeba stoupá společně s životní úrovní a obezita, dříve v Číně téměř nevídaná, se podle vládních údajů v letech 2004-2014 zvýšila více než trojnásobně.

Nedojíte, propadne vám záloha

Země se snaží vyzývat celostátní hosty, aby objednávali méně jídla, jedlíci, aby se uskromnili a některé bufety nebo restaurace vybíraly zálohu, pokud opustíte stůl, aniž byste dojedli.

Možnosti řešení

Možnosti čínské politiky jsou podle odborníků dost omezené, protože finanční podpora domácích farmářů z veřejných zdrojů by mohla porušovat pravidla Světové obchodní organizace a rozhněvat obchodní partnery, jako je například USA. Obecně bude mít realizace snížení potravinového odpadu menší dopad, než si všichni myslí.

Už teď se z důvodu koronavirové pandemie dramaticky snížila spotřeba, protože domácnosti se rozhodly pro úspornější vaření z důvodu karantény nebo bezpečnosti. Z dlouhodobějšího hlediska Čína potřebuje podniknout agresivnější kroky k ochraně orné půdy před rozvojem a zlepšení života farmářů, aby se udržela při zemi.