Čínské farmy na chov divokých zvířat se potýkají se následky pandemie koronaviru

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Liu Yanqun je farmář, který na maso choval hlodavce s latinským názvem Rhizomys sinensis, které bývají také nazývány čínskými bambusovými krysami. Vyskytují se v Číně, Vietnamu i Barmě a oficiálně se řadí mezi škůdce, protože se živí kořeny pěstovaných plodin, čímž působí velké škody v zemědělství. Jejich oblíbenými pochoutkami jsou kořeny keřů čajovníku, tapioků, a cukrové třtiny.

Farmy v Číně dostaly stopku

Liu Yanqun těsně před vypuknutím pandemie koronaviru zvětšil kapacitu své farmy na 800 zvířat, aniž tušil, jaké následky bude šíření nemoci COVID-19 pro jeho podnikání mít. Řada odborníků z celého světa se totiž shoduje na tom, že nákaza se začala šířit v souvislosti s obchodem s divoce žijícími druhy živočichů, který je v Číně tradiční. Prapůvod nemoci je přisuzován netopýrům, z nichž se virus dostal až k člověku, a to přes další živočišné přenašeče.

Čínské vedení tak v reakci na tento vývoj razantně omezilo konzumaci některých druhů, které jsou jinak poměrně běžně využívány v některých regionech jako součást jídel. Zakázán byl také obchod s těmito druhy, mezi které patří zejména cibetky, bambusové krysy a také kobry.

Tento zákaz měl katastrofické dopady na čínské zemědělství, protože chov jinak divoce žijících druhů znamenal obživu pro stovky tisíc farmářů, kteří byli dříve navíc motivováni právě k provozování těchto farem.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Osudy farmářů

Liu žije v domě v odlehlejší, kopcovité krajině, a krysy choval doma, když část domu přestavěl na krysí farmu. Nyní byl v důsledku vládních opatření donucen provozování farmy ukončit, aniž by vládní kompenzace skutečně nahradily jeho ztrátu, přičemž je pro něj navíc velice obtížné najít si ve svém regionu jinou práci.

Vedení provincie Chu-nan, v níž Liu žije, nabízí farmářům 600 jüanů za cibetku, 120 jüanů za kilogram kobry a 75 jüanů za kilogram bambusové krysy, což ovšem zdaleka neodpovídá aktuálním tržním cenám a farmáři jsou tak samozřejmě ztrátoví. Rovněž v některých oblastech docházelo ke zpoždění s oceněním chovaných zvířat, z nichž řada mezitím uhynula. Li Weiguo, který choval kobry, tak přišel o kompenzaci za celou polovinu původního stavu hadů.

Celková tržní cena těchto chovaných zvířat byla odhadnuta na 11 mld. jüanů. Zvířata jsou však dále neprodejná a jak bylo uvedeno výše, vládní kompenzace mají zpoždění a jsou nedostatečné. Problémem většiny farmářů je také to, že si minimálně na část vybavení a provozu byli nuceni půjčit a teď nevědí, jak závazky splácet, a ještě vyřešit nastartování nové, odlišné živnosti.