Vodní zábavní park v epicentru pandemie doslova praskal ve švech

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Záběry ze současného čínského Wu-chanu se od záběrů z téhož města z počátku tohoto roku snad vůbec nedají srovnávat.

Čína jako zdroj nebezpečného viru

Wu-chan, který patří s téměř 7 mil. obyvatel k nejlidnatějším městům v Číně, neblaze proslul po celém světě jako ohnisko celosvětové pandemie nového koronaviru, který dostal označení SARS-CoV-2, a který způsobuje onemocnění COVID-19. Nový virus se začal šířit z tržnice, na které se obchoduje s živými i zabitými zvířaty.

23. ledna 2020 bylo toto trojměstí neprodyšně uzavřeno, aby se co nejvíce zamezilo šíření zatím ještě relativně lokální epidemie. Do karantény se dostala také značná část provincie Chu-pej, jejímž je Wu-chan centrem. Ještě před uzavřením však řada lidí z této velice lidnaté provincie, kde žije přibližně 60 mil. obyvatel, vycestovala z Číny a nákaza se tak začala nebezpečně šířit.

Karanténa v provincii Chu-pej skončila ve třetím březnovém týdnu, město Wu-chan se otevřelo v dubnu, po 76 dnech kompletní izolace od okolního světa a dodržování přísných opatření. Od té doby se situace v regionu postupně zlepšovala.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Wu-chan se raduje

Letní počasí přilákalo do wu-chanského vodního zábavního parku tisíce nadšených návštěvníků, které sem přilákal festival elektronické hudby. Park se pro veřejnost otevřel v červnu. Jednalo se o jedno z celkem 400 návštěvnicky zajímavých míst, která vedení provincie otevřelo s cílem podpořit místní ekonomiku. Aby zájemce ještě více přilákali, bylo rozhodnuto, že nebudou platit vstupné.

Dav nadšeně sledoval excentrická vystoupení jednotlivých hudebníků i skupin, a mnoho lidí samozřejmě dění natáčelo na mobilní telefony. Pro evropské oko naprosto nezvyklá byla podívaná na těla namačkaná jedno na druhé, a to tak těsně, že občas nebyla vidět ani vodní hladina.

Přitom nejde jen o to, že si v našich poměrech snad ani neumíme představit tolik lidí na jednom místě, ale zejména o to, že Evropa a další části světa dosud bojují s pandemií a ze všech stran se ozývají výzvy k dodržování různých pravidel, mezi něž patří zejména

  • hygiena rukou
  • sociální odstup, a
  • nošení roušek.

V Číně si od podobných omezujících opatření již zřejmě oddechli, ale je otázkou, jak dlouho se s nimi bude ještě potýkat svět.