Záchranné týmy bojují ve vodách kolem Mauricia o čas, hrozí ekologická katastrofa

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Havárie tankerů patří k velice závažným událostem, protože v jejich důsledku bývají vody oceánů a moří obvykle ohroženy obrovskými, rozšiřujícími se ropnými nebo olejovými skvrnami, které mají katastrofický dopad na celý ekosystém.

Katastrofa na Mauriciu

Podobné katastrofě se aktuálně snaží zabránit záchranné týmy, které operují ve vodách kolem Mauricia. Zde se nachází poškozený tanker, s nádržemi plnými paliva, jehož objem se odhaduje na tisíce tun. Záchranáři bojují o čas, protože existuje reálné nebezpečí, že se dotyčné plavidlo rozpadne a dojde k fatální kontaminaci vod.

Ohroženy jsou zejména

  • mangrovníkové porosty
  • korálové útesy, a
  • mořské laguny.

Podle názorů odborníků se z lodi do pobřežních vod dostalo již více než tisíc tun paliva, což samozřejmě způsobilo zatím těžko odhadnutelné ekologické škody zejména na populaci lovných ryb a také v chráněných mořských parcích.

Záchranářům se podařilo část paliva z havarované lodi odčerpat a přepravit ji vzdušnou cestou bezpečně na pobřeží, ale další zásahy přímo na plavidle nebyly možné z důvodu velice silného větru a rozbouřeného moře. Silný vítr zároveň znamená, že se palivo, které se dostalo do vody, dále šíří a zasahuje do dalších oblastí.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Stále hrozící riziko

V lodních nádržích je podle odhadu stále ještě asi 2,5 tis. tun paliva. Stav plavidla z hlediska rizika jeho rozlomení monitorují také potápěči, kteří zaznamenali čerstvé trhliny a praskliny. Zatímco na hladině probíhá odstraňování rozlitého paliva, je slyšet z lodi praskání do značné vzdálenosti.

Na pomoc mauricijským záchranářům vypluly rovněž týmy z Japonska a Francie, přičemž francouzští odborníci byli v době havárie na blízkém ostrově Réunion.

Japonská společnost, které tanker patří, oznámila, že jakmile bude završeno testování všech členů na přítomnost koronaviru v krvi, posílí záchranáře o další tým odborníků. Vedení společnosti zároveň vyjádřilo omluvu všem obyvatelům Mauricia a zavázalo se v maximální míře zmírnit dopady způsobeného znečištění.

Mauricius má téměř milion a čtvrt obyvatel a většina příjmů plyne z ekoturistiky a lovu a zpracování ryb a dalších mořských živočichů. Jedná se také o oblíbený cíl těch, kteří touží zažít čistou, nedotčenou přírodu. Všichni obyvatelé i obdivovatelé této krásné země teď s napětím a obavami očekávají další vývoj situace.