V Indonésii vyplavilo moře na pláž obřího mořského živočicha

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Sawuské moře je jedním z okrajových moří Tichého oceánu. Nachází se v Malajském souostroví, většina ostrovů patří k Indonésii. Jedním z těchto ostrovů je také ostrov Timor, na kterém se nachází přístavní město Kupang. 

Co přineslo moře 

Obyvatelé a návštěvníci Kupangu měli nedávno jedinečnou příležitost pozorovat zblízka uhynulou velrybu, kterou moře na nějaký čas vyplavilo na blízkou pláž. Podle odborníků se s velkou pravděpodobností jednalo o 23 m dlouhého plejtváka obrovského, příčinu jeho úhynu se však nepodařilo zjistit. Zdá se, že k jeho úhynu došlo již před nějakým časem a na jiném, vzdálenějším místě.

Zatímco zástup zvědavců na pláži narůstal, vedení města řešilo problém, jak má s tak obrovským a již nafouklým tělem naložit. Než však navrhli řešení a než bylo možno velrybu blíže prozkoumat, moře ji z pláže opět odneslo.

Největší živočišný druh

Plejtvák obrovský je v současné době největším žijícím druhem živočicha na Zemi a z hlediska hmotnosti pravděpodobně i největším živočichem, který kdy tuto planetu obýval. Největší jedinci dorůstají délky až 33 metrů a mohou vážit až 190 tun. Tyto úctyhodné proporce však nijak nesnižují jeho plavecké schopnosti, plejtvák je schopen vyvinout rychlost až 37 km/h. Tento druh velryby denně zkonzumuje 

  • až 5 tun krilu, tedy drobných korýšů, což představuje
  • 1,5 mil. kcal.
Zdroj obrázku: Pixabay.com

Příčiny úhynu mořských velikánů

Nejde o jediný úhyn mořského savce v této oblasti, v loňském roce bylo poblíž Kupangu nalezeno sedm uhynulých kulohlavců, kteří patří do čeledi delfínovitých.

Důvodem poměrně častých zranění a v horším případě i uhynutí velkých mořských živočichů jsou křížové proudy, které se vyskytují poblíž pláží. Prostor mezi proudy a pobřežními útesy se pak často stává pastí, v níž velryby uvíznou.

Nejčastější příčinou úhynu velryb je však bohužel plastový odpad, kterého je v oceánech a mořích obrovské množství. Právě v Indonésii byl před dvěma lety nalezen vorvaň bez známek života a při jeho pitvě se zjistilo, že jeho žaludek obsahoval 25 plastových tašek a více než 100 plastových kelímků.