V Číně se můžete nechat zmrazit na stovky let

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Zajisté nejen fanoušci Star Wars a dalších sci-fi někdy přemýšleli nad tím, jaké by to bylo, nechat se zmrazit a rozmrazit třeba za tisíc let. Tento sen se vám možná brzo splní. V Číně na tom totiž začali pracovat. Budoucnost je možná na dosah ruky. Pojďte se s námi podívat na to, jak výzkum probíhá. Pokud jste zvědaví stejně jako my, pak je dnešní článek přímo pro vás.

Kryospánek na dosah ruky

V čínském výzkumném centru Shandong Yinfeng zkoumají možnosti kryo metod. Může je člověk vůbec nějak využít? Jde o jediný institut, který v této oblasti bádá. Instituce se zabývá kryospánkem. O co vlastně jde?

  • zmražení těla
  • jeho dlouhodobé uchování při nízkých teplotách

To ale není všechno. Nejen, že chtějí dosáhnout toho, aby se lidé mohli nechat zmrazit a zase „oživit“. Vědci zde vyvíjí také revoluční metody transplantací orgánů a dalších lékařských postupů, které přímo narušují integritu lidského těla.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Co je to kryonika

Jde o techniku, která má dosáhnout toho, že člověka nejen zmrazí, ale zároveň udrží při životě v jakési formě spánku. V praxi by to vedlo k tomu, že lidé by vlastně mohli ošidit samu smrt. Těla by byla uchovávaná v nerezových kontejnerech. Zmrazila by se za pomocí tekutého dusíku, který by měl doslova mrazivou teplotu.

Kryonika se v Číně začala zkoumat v roce 2015 poté, co uznávaná vědkyně a vizionářka Du Hong vydala knihu The Three-Body Problem. Stala se prvním člověkem v Číně, který tuto metodu vyzkoušel sám na sobě. Nechala se ale zmrazit až po své smrti. Vědkyně zemřela na rakovinu štítné žlázy ve stejný rok, co vyšla její kniha. Její ostatky byly uloženy v kryonickém centru v USA.  Jde o místo, ve kterém uchovávají ostatky lidí a zvířat s vizí, že je jednou opět oživí.

Instituce Yinfeng spolupracuje s čínskými nemocnicemi a univerzitami. Dohromady se věnují výzkumu na poli kryobiologie, která se zabývá vlivem nízkých teplot na živé bytosti. Slibují si od toho velké věci. Například to, že tento způsob uchovávání těl může přinést novou inspiraci do anesteziologie a chirurgie. Uvedení zesnulého do kryostavu by mohlo ulehčit transplantaci orgánů. Pouze zachovalý a funkční orgán totiž bude v těle pacienta přijat. Kryonicky by se tak již brzy mohly uchovávat orgány určené pro transplantaci.