Zjistěte, jak nejlépe (ne)bydlet v Singapuru

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Už jste někdy viděli tradiční singapurský činžovní dům? Jde o opravdu úzkou a vysokou budovu o několika patrech, která má především jednu velkou vadu. A tou je výtah. Nebo spíše není – jelikož tam opravdu žádný výtah nenajdete. A tak musíte šlapat 40 a více schodů s plnými taškami nákupu nebo unavení z práce, když už vás nad vodou drží pouze vidina pohodlné postele.

Jsi „lembeh“

Lembeh je typicky singapurský výraz pro člověka, který je příliš líný na to, aby vyšel schody. Jak to ale s takovými domy vlastně je? V Singapuru je totiž potkáte mimo snad všude. Bydlí v nich několik rodin pohromadě. Také je v nich velký potenciál pro ubytování turistů. Ptáme se

  • jde o skvělou příležitost pro investici
  • a nebo je to promarněná šance

Dům bez výtahu je opravdu singapurská specialita. Jde o domy s apartmány, ve kterých znají jen schodiště. Jde o poměrně staré budovy s malými byty. Často dosahují až pěti pater. Podívejte se s námi na to, jak takové domky vypadají.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Řadové domy bez výtahu

Tak například Eng Aun Mansion byla v jednom průzkumu označena za jednu z nejpodivuhodnějších nemovitostí Singapuru. Jde o malou stavbu, která má jen okolo třiceti domků. Nachází se poblíž Thomson Road okolo pěti minut od zastávky Novena ve čtvrti číslo 11. Jde o poměrně atraktivní lokalitu. Během posledních deseti let se cena nemovitostí Eng Aun ztrojnásobila. Nyní stojí jeden dům 135 milionů dolarů.

Další luxusní řadové domky se jmenují Rosaia Park. Najddete je v Lorong Ong Lai, v horním Serangoonu, čtvrť číslo 19. Domků je zde celkem 88 a pochází z roku 1995. Jeden dům pořídíte za 153 milionů dolarů. Za deset let se cena téměř zdvojnásobila. 

Tiong Bahru Estate

Tyto řadové domky se nám opravdu líbí. Majitel se pěkně natrápí, jelikož má 4 schodiště. Jde o velmi staré budovy, které pochází z roku 1937 – to znamená, že jim je už téměř 100 let. První zájemce zakoupil dům v roce 1937. Horší dobu si snad vybrat nemohl, jelikož o dva roky později vypukla Druhá světová válka.

Jde o opravdu fascinující singapurskou nemovitost. Pravdou ale je, že tyto budovy tvoří velký blok, a ne všechny jsou téměř staré. Ty nejmladší byly dokončeny teprve nedávno, v roce 1999. Nachází se v pěkné lokalitě. Za deset let se jeho cena téměř zdvojnásobila a dnes za jeden řadový dům zaplatíte 137 milionů dolarů.