Chov ryb v hotelovém bazénu aneb jak čelit krizi

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Letošní pandemie koronaviru nepřináší jen ohrožení lidského zdraví a životů, ale také řadu negativních ekonomických dopadů. Někteří provozovatelé ubytovacích zařízení však zkoušejí nové a netradiční způsoby jejich využití, aby se udrželi nad vodou.

Obří hotelový bazén

Jedním z nich je luxusní hotelový komplex v jižní části Indie, který byl jako celá řada dalších ubytovacích zařízení na celém světě postižen restriktivními opatřeními, kterými se jednotlivé země snaží zmírnit šíření nemoci COVID-19.

Tento hotelový komplex se v katalogu vždy pyšnil nádherným, velkým venkovním bazénem, který

  • má délku neuvěřitelných 150 m
  • jeho objem činí 7,5 milionů litrů, a
  • je z něj výhled na oceán.
Zdroj obrázku: Pixabay.com

Netradiční využití bazénu

V současné době však jeho voda neslouží jako relaxační prostředí pro turisty, kteří sem v hojném počtu přijížděli zejména z evropských zemí, ale jako prostředí pro chov skvrnivců, což je původní druh ryb vyskytující se kromě Indie také na Srí Lance.

Hotel patří k těm, které zatím zůstávají zavřené, a to už od března 2020. Vláda dovolila otevřít jen část ubytovacích zařízení, ostatní zatím nemohou sloužit původnímu účelu. Vedení hotelu přemýšlelo o alternativním využití komplexu a k řešení byl využit právě hotelový bazén, do něhož bylo vysazeno více než 16 tisíc mladých ryb, které jsou v dospělosti velice oblíbenou pochoutkou jak v Indii, tak také v zemích Středního východu.

Vzhledem ke kapacitě bazénu a poptávce po chovaných rybách lze očekávat poměrně slušný výnos, pohybující se kolem 40 tisíc amerických dolarů. Tato částka samozřejmě zdaleka nenahradí všechny ztráty způsobené karanténou, přesto však pomůže pokrýt větší část režijních nákladů, které jsou i při uzavření stále vysoké. Vedení hotelového komplexu tak doufá, že se takto vyhne krachu, který postihl řadu jiných ubytovatelů. Výlov bazénu je plánován na listopad tohoto roku a ryby by měly putovat právě do některých zemí Středního východu.

I po návratu do normálu chce management hotelu zachovat tuto netradiční doplňkovou činnost spojenou s chovem ryb na prodej, ne však už v rámci resortu, ale na jiném vhodném místě, kde by mohly být zúročeny získané zkušenosti.