Nový případ COVID-19 v průmyslové zóně Tuas v Singapuru

Zdroj obrázku: Pixabay.com

28. září byl při běžném testování zjištěn nový případ COVID-19 v singapurské průmyslové čtvrti Tuas. Jednalo se o pracovníka ubytovaného v budově [email protected]

Následně muselo být do dvoutýdenní karantény dáno celkem 342 pracujích z této ubytovny.

Původně byla karanténa uvalena na oba bloky ubytovny

V zařízení bylo v té době ubytováno celkem 540 lidí. Aby bylo zabráněno dalšímu potenciálnímu šíření nákazy, byla původně karanténa uvalena na všechny ubytované, a to v obou blocích ubytovny. Vzniklo totiž podezření, že byl porušen zákaz kontaktu mezi obyvateli jednotlivých bloků.

Toto opatření je součástí vládních nařízení v zájmu zvládnutí epidemie COVID-19. Mezi další opatření patří pravidelné povinné testování zaměstnanců každé 2 týdny.

Rozsah karantény byl nakonec zmírněn

Později se však odpovědné osoby shodly na tom, že je nepravděpodobné, že by došlo ke kontaktu mezi ubytovanými v odlišných blocích budovy. Nařízená karanténa byla tedy následně omezena pouze na jeden blok, kde byl nakažený ubytován.

V tomto bloku však nebyla zpřísněná hygienická opatření dodržována, a proto zde muselo do karantény všech 342 ubytovaných. Jedná se o zaměstnance pracující u 27 různých zaměstnavatelů této průmyslové čtvrti. Všichni byli převezeni do vládního karanténního zařízení, jak v úterý oznámilo singapurské ministerstvo práce.

Ministerstvo proto připomíná všem provozovatelům ubytoven, zaměstnavatelům i zaměstnancům, aby se společně podíleli na dodržování zpřísněných hygienických opatření pro bezpečné soužití v ubytovacích zařízeních zavedených v rámci zvládnutí momentální situace.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Mezi tato opatření patří:

  • pravidelné testování zaměstnanců každé 2 týdny
  • zákaz kontaktu mezi jednotlivými sekcemi ubytoven

Kdyby byla tato pravidla dodržena, mohla by se karanténa omezit pouze na pracovníky ubytované na stejném patře či sekci ubytovny, místo aby musela být dána do karantény celá budova, dodává ministerstvo.

Na vládních stránkách singapurské ministerstvo práce dále uvádí, že pouze společným úsilím všech zúčastněných stran mohou pracující zůstat v bezpečí před nákazou a zaměstnavatelé minimalizovat nepříznivé dopady na ekonomiku.

Celková situace v Singapuru

V rámci dalších preventivních opatření jsou při návštěvě lékaře testováni všichni pacienti nad 13 let s respiračním onemocněním. Ministerstvo zdravotnictví také pravidelně zveřejňuje seznam míst navštívených nově diagnostikovanými pacienty s pozitivním nálezem COVID-19.

Poslední nárůst zvyšuje celkový počet případů na 57 812. Od začátku epidemie bylo v Singapuru 27 úmrtí na COVID-19.