Trasovací tokeny TraceTogether byly rozdány na stovce míst po celém Singapuru

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Od počátku pandemie se v Singapuru nakazilo přes 57 tisíc lidí, počet zemřelých se zastavil na 27 případech. Smrtnost je zde pouhých 0,05 %, tedy nejnižší na světě. Svůj podíl na tom má plošné testování a intenzivní trasování, stejně tak přísná karanténa a hospitalizace všech nakažených nad 45 let.

Na trasování a dodržování karantény se od září používá nová trasovací služba TraceTogether. Ta stojí za trasováním pohybu obyvatel za pomoci tokenů. Jejich distribuce se od druhé poloviny září tohoto roku rozšířila na přibližně 100 míst po celém poloostrově umístěných zejména v obchodních centrech a komunitních domech.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Mise: ochránit lid

„Od zahájení distribuce 14. září ve 20 komunitních centrech a klubech v oblastech Jalan Besar a Tanjong Pagar bylo nashromážděno více než 100 tisíc tokenů,“ uvedla skupina Smart Nation and Digital Government Group, která trasování nakažených onemocněním covid-19 zajišťuje. Sběrná místa byla koncem daného týdne zavedena v dalších 18 komunitních centrech, zatímco mobilní stánky TraceTogether byly v průběhu týdnů od spuštění aplikace rozmístěny na řadě míst v rámci celé země.

Mluvčí společnosti uvedla, že úplný plán nasazení a seznam umístění je možné nalézt na webu TokenGoWhere. Veřejnost může využít libovolného aktivního distribučního místa, kde tokeny získá. Lokálně vyvinutý program TraceTogether pomáhá při hledání kontaktů identifikováním blízkých tokenů nebo telefonů s nainstalovanou aplikací, což orgánům umožňuje v případě potřeby identifikovat blízké kontakty nakažené osoby.

Nejvyšší státní ministr pro komunikaci a informace Janil Puthucheary znovu zopakoval, že vládním cílem je získat na TraceTogether alespoň 70 procent populace. Zároveň však neupřesnil, jaké celkové množství tokenů se vláda snaží rozdělit.

„Pokud máme v programu více než 75 procent naší populace, důvěra, kterou máme k používání tohoto nástroje pro rychlé a efektivní sledování kontaktů, je zcela transformační,“ uvedl Dr. Janil, který osobně navštívil jeden ze stánků trasovací služby.