Dali byste dětem japonský nanuk obsahující alkohol?

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Nanuky patří celosvětově mezi velice vyhledávané osvěžující sladkosti, a to samozřejmě zejména během letních měsíců. V Japonsku patří mezi jednu z nejoblíbenějších značek této zmražené pochoutky značka Suika Bar. Společnost stojící za touto značkou nedávno přišla s kontroverzní limitovanou edicí nanuků fialové barvy s příchutí údajně naprosto jedinečného likéru.

Problémem novinky je skutečnost, že kromě nové a nezaměnitelné chuti, která připomíná fermentované hrušky, obsahuje také alkohol, a to 0,2 %.

Nevinná versus problematická verze

Mezi dětmi a mládeží jsou nevyhledávanější nanuky Suika Bar s příchutí melounu a limetky, jejichž jádro tvoří dvoubarevná melounová zmrzlina v červených a žlutých pruzích, obalená zelenou vrstvou limetkové zmrzliny. K dokonalosti melounové iluze přispívají černá zrníčka, která jsou představována kousky čokolády.

A právě oblíbenost nanuků mezi nezletilými vyvolala bouři protestů proti zavedení novinky obsahující alkohol, protože nebyla přijata žádná opatření, která by jim bránila si tento produkt zakoupit, a to v libovolném množství.

Výrobce sice nechal na obal nanuků vytisknout varování, že výrobek obsahuje alkohol a lidé s citlivostí na něj by si při konzumaci nanuku měli dát pozor, to ale podle mnohých názorů zdaleka nestačí.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Nezletilí v Japonsku a potraviny s alkoholem

Společnost produkující tento výrobek má za to, že vzhledem k velice nízkému obsahu alkoholu v podstatě nevzniká žádný skutečný problém. Navíc, nejedná se zdaleka o jediný produkt, který obsahuje alkohol a který si děti v Japonsku mohou volně koupit. Jde o v obchodech běžně dostupné čokolády obsahující od 3,2 do 3,7 % likéru, a to

  • Rummy, nebo
  • Bacchus.

Jednoznačný postoj k legální konzumaci potravin s alkoholem ze strany nezletilých bohužel nemají ani příslušné vysoké japonské vládní instituce. Například podle prohlášení Ministerstva zemědělství, lesnictví a rybářství je nezletilým dovoleno konzumovat tradiční nakládané okurky, při jejichž výrobě se používá japonské rýžové víno saké. Obsah alkoholu v těchto okurkách bývá nejméně 3,5 % a mladiství musí podle vyjádření ministerstva dodržet to, že musí zůstat doma a nesmí vykazovat žádné příznaky alkoholového opojení nebo nevolnosti.