Malajsijská pražírna vyrábí kávu podle 90 let staré metody

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Představte si, že si vychutnáváte stejný šálek kávy, jaký pil už váš dědeček. Přesně takový zážitek zprostředkovávají v jedné malajsijské továrně na kávu. Mají totiž něco, co už se jen tak někde nevidí. Kávu vyrábějí v téměř stoleté pražírně s původními stroji. Dodržují přitom 90 let staré metody. Výsledkem je unikátní káva s nádechem historie.

Kávu vyrábí pravděpodobně nejstarší mlýn v Malajsii

Dělník sype pražená kávová zrna do hrnce, ve kterém bublá rozpuštěný cukr. Stařičký stroj zapracovává všechny přísady do černé lepkavé směsi, která je umístěna nad praskajícím ohněm. Takto vypadá běžný den ve zdejší továrně na kávu. Antongská výrobna takto vyrábí kávu už devět desetiletí.

Vedoucí malého provozu vidí v tradiční výrobě kávy svoje poslání. Pan Thian Boon Chang si přeje ukázat mladým lidem, jak se vyráběla káva před 50 a 100 lety a přeje si, aby si mladí vážili tradičních způsobů výroby kávy.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Starý mlýn slouží dobře už celá desetiletí

Na stavbě pražírny se podílel už Thianův dědeček. Výrobna byla postavena v roce 1933.

Ve své téměř původní podobě se uchovala dodnes. Tvoří ji:

  • stroje na pražení kávy
  • stroje na odstraňování slupek z kávových zrn
  • stroje, které promíchávají kávu s cukrem

Vybavení je původní z doby, kdy továrna zahájila provoz. Došlo pouze k výměně motorů.

Unikátní chuť této kávy nelze popsat slovy. Ta se musí ochutnat

K výrobě této malajsijské lahůdky používají dřevo. Díky němu má káva velmi specifickou „kouřovou“ příchuť.

Upražená zrna jsou smíchána s cukrem, vysušena a rozdrcena. Výsledkem je sladká malajsijská káva s velmi specifickým aroma, kterou si oblíbili nejen místní, ale také cizinci. Prodává se do obchodů i restaurací. Továrna dokáže vyprodukovat až 2000 kg kávy denně. Panu Thianovi se podařilo uchovat tradiční metodu přípravy vynikající kávy i pro budoucí generace.