Máte rádi fotbal i golf? Tak si je užijte najednou a zahrajte si footgolf

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Pojem fúze se dnes velice často používá, a to jak ve světě podnikání, tak například gastronomie. Příkladem fúze ve sportu může být spojení fotbalu a golfu, které dostalo název „footgolf“. Fotbal a golf patří celosvětově k nejrozšířenějším sportům a jejich propojení tak bylo možná jen otázkou času.

Vznik a pravidla

Jedná se o velice mladý sport, který vznikl v Holandsku teprve v roce 2008. Účelem hry je dostat fotbalový míč do jamky pomocí co nejmenšího množství kopů, přičemž jamka, na rozdíl od jamky golfové, má průměr mezi 50 a 53 cm. Počet jamek se od golfu neliší, plný počet je tedy 18, ale existují i devítijamková hřiště. Pro tento sport se zatím nebudují speciální hřiště, ale využívají se hřiště golfová.

Tento sport sice vznikl poměrně nedávno, jeho popularita však rychle roste. Provozován je již ve 36 různých zemích. 

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Český a světový footgolf 

I v České republice mají lidé o tento netradiční sport zájem. Organizaci turnajů zajišťuje Česká footgolfová asociace, která je součástí mezinárodní federace sdružující od roku 2012 národní organizace. Od roku 2016 se u nás koná každoroční Česká footgolfová tour, tedy série 8 turnajů. Oficiální registrované kluby jsou zatím dva, a to FootGolf Club Praha, a Footgolf Botanika.

Již se uskutečnilo několik světových pohárů, přičemž letošní ročník, který se měl konat v Japonsku, museli pořadatelé z důvodu pandemie koronaviru modifikovat z mezinárodní soutěže konané na jednom místě na jednotlivé soutěže národní.

První světový pohár se konal v roce 2012 v Maďarsku, druhý v roce 2016 v Argentině a třetí, zatím poslední, v roce 2018 v Maroku.

Footgolf v Malajsii

Kromě Malajsie je v Asii tento sport oblíbený také v těchto zemích:

  • Čína
  • Tchaj-wan
  • Japonsko
  • Korea
  • Rusko, a
  • Turecko.

V Malajsii se footgolf hraje teprve dva roky a je soustředěn především do hlavního města, Kuala Lumpuru. Hra se však začíná postupně šířit i do dalších oblastí. Odhadovaný počet místních hráčů, kteří si footgolf každý měsíc zahrají, přesahuje 2 000.