Nejnovější nákupní centrum v Kuala Lumpur se pyšní 500 obchody a střešním parkem

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Navzdory nejistému výhledu maloobchodního průmyslu v důsledku ekonomické krize způsobené koronavirem a zvýšených prodejů online by se dalo čekat, že se nebudou stavět nová nákupní centra. Opak je ale pravdou. Jedno takové vyroste v roce 2022 na místě burzy Tun Razak Exchange (TRX), která sídlí ve finanční čtvrti. A bude skutečně obrovské:

  • obchod se bude pyšnit 2,2 miliony čtverečních stop prostoru, což je dvojnásobek velikosti, než má největší singapurské nákupní centrum VivoCity,
  • obsahovat bude celkem zhruba 500 obchodů,
  • střešní park bude mít rozlohu 4 hektary,
  • předpokládaný objem pracovní síly je 45 000 osob.

Nejde o jediný projekt

Budova se bude nacházet jednu zastávku od Bukit Bintang, kde se nachází nákupní centrum Pavilion KL a dvě zastávky od nákupního centra KLCC Suria, které je ve spodní části věží Petronas Twin Towers. V této lokalitě nejde ovšem o jediný větší projekt, který je spojen s nakupováním. Další dva obchodní domy Pavilion (jedno s rozlohou 1,8 milionů čtverečních stop a druhé 1,17 milionů čtverečních stop) se otevřou v údolí Klang v příštích dvou letech.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Navzdory neustálému otevírání nových center jsou provozovatelé obchodních domů přesvědčeni, že zákazníci přijdou. Počet případů Covid-19 začal klesat a od květnu u nich byla zrušena omezení pohybu. To znamená, že se podnikatelé, školy i další sektory pomalu vrací ke svému běžnému provozu a pomalu se z krize zotavují. To by mohlo přinést opět vyšší mzdy a větší chuť lidí nakupovat. Prognózy jsou ovšem nejisté, protože vývoj epidemie nelze předvídat.

Vyjádření místního podnikatele

Společnost Sunway Malls and Theme Parks provozuje sedm maloobchodních center po celé Malajsii. Její generální manažer H. C. Chan vidí pozitiva již nyní. U obchodů Sunway Malls registruje oživení zájmu u zákazníků v rozsahu 70 procent a tržby v rozsahu 85 procent. Doufá, že se oživení posune na 80 procent a 90 procent u prodeje. Nestane-li se něco nečekaného, tak toho s největší pravděpodobností do konce roku dosáhnou.