Tchajwanské plněné pařené housky se ucházejí o Michelinskou hvězdu

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Plněné pařené housky jsou klasickým typem rychlého občerstvení, které zejména ve větších městech potkáte na každém rohu. Jedná se o tradiční pokrm vycházející z místních kulinářských postupů, který je doplněn o moderní ingredience v podobě různé kombinace chuťově velmi vyvážených náplní. Jeden ze stánků prodávajících tento pokrm v Taipei nyní dosáhla až na Michelinskou hvězdu – a není divu, v době oběda místní stojí fronty na tuto lahůdku, jejíž provedení dovedl majitel stánku k dokonalosti.

Plněné pařené housky z Taipei

Úspěšným tvůrcem speciálních směsí pro pařené housky uplatňujícím tradiční postupy při výrobě a zpracování těsta je 80letý Wu Huang-yi – kuchař-samouk, který se přípravě tohoto pokrmu věnuje již řadu let. Jeho hlavním lákadlem je náplň z vepřového ve speciální marinádě. Kuchař sám chodí maso každý den vybírat a pak jej připravuje dušením dle vlastních receptur a v pečlivě dávkované směsi dalších ingrediencí. V kuchyni mu pomáhá celá jeho rodina včetně ženy, dětí a vnoučat. Do seznamu Michelinských restaurací se Wuův stánek dostal také díky ceně, za kterou jsou housky prodávány – umístěn je v seznamu Bib Gourmand určeném pro rychlá občerstvení, respektive pro výborné restaurace a jídelny, kde je možné objednat 3 různé chody za velmi nízké ceny. Tímto se Wu a jeho stánek zařadili mezi přibližně 200 gastronomických subjektů, které se mohou pyšnit nějakým oceněním Michelin na Tchajwanu.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Tradiční pařené housky

Těsto i postup výroby pařených housek vychází z velmi starých a zároveň jednoduchých postupů, jež navazují na tradiční pokrmy běžných zemědělců. Jedná se o kulaté plackovité housky, které se po spaření rozkrojí a plní směsí masa, zeleniny a oříšků. Známé jsou pod dvěma klasickými názvy – ho-ga-ti a gua-bao. Housky jsou tchajwanskou specialitou vycházející z čínské kuchyně, velmi často na ně můžete narazit na svatbách či firemních večírcích.