Thajské letovisko se snaží urovnat případ pomluvy ze strany Američana

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Hotel na thajském ostrově se dostal k soudu s americkým turistou, kterému hrozí až pět let ve vězení poté, co na něj hotel podal trestní oznámení kvůli negativním online recenzím. Případ se týká thajského hotelu Sea View Koh Chang a amerického učitele Wesleyho Barnese, který pracuje v Thajsku. Jde o další případ, který se dostal k thajskému soudu ohledně počítačové kriminality a pomluvám. Zákony v této oblasti jsou podle aktivistů příliš tvrdé.

Závěr řízení zatím není jasný

Vedoucí pracovník hotelu Sea View Koh Chang uvedl, že stání s Barnesem bylo stanoveno na 8. října tohoto roku. Podle Barnese se zdá, že je hotel připraven se stáhnout. Setká se s nimi během tohoto týdne a doufá, že se tento případ jednou provždy ukončí. Jistě pro něj bude skvělé, když bude mít celou záležitost za sebou a pro hotel to jistě bude také příjemné.

Policie uvedla, že Sea View Koh Chang podal stížnost v srpnu tohoto roku poté, co Barnes zveřejnil na webu TripAdvisor a Google recenze, které hotel uvedl jako falešné a pomlouvačné. Hotel vše nahlásil také webu TripAdvisor a jejich administrátor některé z recenzí ze stránek smazal. Barnes byl policií zadržen dne 12. září a propuštěn o dva dny později po složení kauce.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Složitá situace pro všechny zúčastněné

Podle thajského zákoníku trestů mu za čin pomluvy a počítačové trestné činnosti může být uložena pokuta až do výše 100 000 bahtů (více jak 73 tisíc korun) a také trest odnětí svobody až na pět let. Barnes se snaží obhájit své jednání tím, že služba byla špatná a manažer restaurace byl agresivní. Kromě toho server TripAdvisor některé z jeho komentářů vůbec nezveřejnil. Administrátor webu také dočasně pozastavil vkládání jakýchkoli recenzí na tento hotel. Pro TripAdvisor se také nejedná o příjemnou záležitost:

  • denně u nich lidé publikují stovky recenzí a sledovat každou z nich je velmi těžké,
  • jedná se o největší cestovatelskou platformu na světě,
  • mají 463 milionů čtenářů, více jak 859 milionů recenzí,
  • k dispozici ho máte na 49 trzích a pomáhá lidem ve 28 jazycích.