Vietnamská královna krásy podporuje mladé dívky ve studiu

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Bělení pleti, dětské sňatky a omezený přístup k vzdělání. To je výčet hlavních překážek vietnamských dívek na cestě za lepším životem. Vietnamská modelka a aktivistka H’Hen Nie se postavila svému osudu navzdory. I přesto, že patří k minoritní etnické skupině, si nenechala vnutit tradice a splnila si své sny. Dnes pomáhá a motivuje mladé dívky, aby dokončily své vzdělání.

Velmi nepravděpodobná královna krásy

Příběh H’Hen Nie je velmi neobyčejný. H’Hen není Vietnamka, ale patří k etnické minoritní skupině Ede. V této části Vietnamu mají dívky z chudých rodin jasně danou budoucnost. Nedostatek financí je nutí nechat školy a velmi brzy se vdát. I H’Hen čekal podobný osud. Její matka ji ve 14 letech řekla, že je čas najít jí manžela. H’Hen představa manželství děsila. Měla své zájmy a sny, kterých se nehodlala vzdát.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Houževnatá dívka dokázala téměř nemožné

Odmítla se provdat. Místo toho se naučila vietnamsky a pokračovala ve studiu, aby získala titul v oblasti financí. Cesta k vysněnému cíli nebyla vůbec lehká. H’Hen musela pracovat jako služka, aby si na svá studia vydělala. Její matka se jí také snažila finančně pomoci. H’Hen si byla vědoma, jak obrovská oběť to musela být, protože měla další sourozence, kteří v té době pravděpodobně neměli dostatek jídla. Ale všechny oběti se nakonec vyplatily. H’Hen dostudovala a navíc vyhrála Miss Vietnam 2017 a poté následovaly další úspěchy.

  • Reprezentoval Vietnam na Miss Universe a umístila se v první pětce
  • Stala se velvyslankyní mezinárodní neziskové organizace Room to Read, která se zaměřuje na vzdělávání dívek v zemích třetího světa

Tento problém je nyní v době koronaviru ještě palčivější, protože pandemie celosvětově ještě více prohloubila nerovnosti v oblasti vzdělávání.

H’Hen boří tradice a mění životy mladých dívek

Její příběh je obrovskou motivací pro miliony mladých dívek, které musí čelit stejným předsudkům, jsou vystavovány společenským tlakům a musí řešit i další překážky, které jim brání v dokončení vzdělání. Díky H’Hen a její charitativní činnosti mohou děti z chudých oblastí studovat. Postavila také knihovny na vietnamském venkově a umožnila tisícům děvčat v Asii a Africe dostudovat střední školu.