Zahrada na střeše mrakodrapu? V Singapuru nic neobvyklého

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Nedostatek zemědělské půdy je jedním z důvodů, proč v Singapuru vznikají zahrady na opravdu zvláštních místech. Banány, papaje, rozlehlé záhony lilku a rozmarýnu působí uprostřed betonové džungle trochu nepatřičně. Tato zahrada se nachází na střeše obchodního centra. Má 930 metrů čtverečních a je jednou z mnoha střešních zahrad, které teď v Singapuru vznikají. Střešní zahrady mohou být řešením mnoha problémů. Je to také snaha o větší domácí produkci a menší závislosti na dovozu potravin.

Změny klimatu, koronavirus a další hrozby

Změny klimatu nelze ignorovat. To byl jeden z prvotních impulsů pro vznik střešních zahrad. Výkyvy počasí a také extrémní nedostatek zemědělské půdy jsou dlouhodobé problémy, na které Singapur musel rychle zareagovat. Koronavirus pak vše ještě urychlil. Singapur dováží 90 % potravin! To je dlouhodobě neúnosná situace. Střešní zahrady tak jsou logickou snahou o větší domácí produkci.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Jak pěstovat zeleninu a ovoce mezi mrakodrapy?

Dříve bylo zemědělství v Singapuru naprosto běžné. Postupem času se Singapur rozrůstal, až v okolí zbylo pouhé 1 % zemědělské půdy. Nyní se snaží nepříznivou situaci zvrátit. Město, které obývá 5,7 miliónů obyvatel, přesunulo záhony na střechy výškových budov. Tento nápad slaví úspěch a úřady chtějí tento projekt i nadále rozšiřovat, tak aby byli do roku 2030 schopni lokálně vyprodukovat až 30 % potravin. Střešní farmy se budou zabývat produkcí:

  • ovoce
  • zeleniny
  • ryb
  • vajec

Koronavirus narušil dodavatelský řetězec. Tato situace ukázala, že přílišná závislost na dovozu potravin je dlouhodobě neudržitelná. Proto vláda finančně podpořila projekty pro vybudování střešních zahrad na střechách devíti parkovišť a vyčlenila k tomuto účelu částku 22 milionu USD.

Ekologické pěstování vlastních potravin

Toto je hlavní poslání střešních zahrad. Vypěstovat si vlastní potraviny bez použití chemických pesticidů. Jsou sklízeny, baleny a dodávány ve stejný den, takže zákazník dostává vždy čerstvé produkty. V neposlední řadě je to také způsob, jak ztlumit šok, který způsobil rozpad dodavatelského řetězce.