Díky epidemii Covid-19 se zemědělci na Bali vrátili k pěstování mořských řas

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Předtím, než se pandemie koronaviru rozšířila po celém světě a změnila naše životy, byly pláže ostrova Lembongan v Indonésii obklopené turisty z celého světa, kteří se zde opalovali a užívali si dovolené. To se ale všechno změnilo. Turisté tam žádní nejsou a ekonomika je troskách. Místní obyvatelé se proto mohli vrátit na pláže a nosí z nich koše plné mořských řas, které byly dříve hlavním způsobem jejich obživy.

Místní dělají, co mohou

Jeden z rodáků z Lembonganu jménem Gede Darma Putra (43) řekl, že se cítí smutný, protože lidé ztratili práci a musejí začínat od nuly. On sám pracoval s turisty jako instruktor potápění, což je nyní zaměstnání, které nikdo nepotřebuje. Stejně je na tom i mnoho dalších obyvatel z tohoto malého ostrova, který se nachází asi 50 km od Bali. Pan Putra i jeho manželka Kadek Kristiani se nyní brodí nedotčenými vodami a sbírají mořské řasy, které rostou na břehu. Co je pro ostrov typické?

  • Tento malý ostrov láká turisty zejména díky krásným plážím a pěším průzkumům.
  • Mezi oblíbené aktivity patří procházky do mangrovových lesů, farmy mořských řad a poklidné pláže, kde lze nerušeně odpočívat.
  • Kromě toho jsou čiré vody ideální pro surfování, potápění a další vodní radovánky.
Zdroj obrázku: Pixabay.com

Ráj návštěvníků z ciziny

Bali přitahuje miliony turistů ročně, a to včetně mnoha Čechů. Většinu z nich lákají právě nádherné pláže. Všechny tyto plány byly ovšem odloženy na neurčito kvůli epidemii Covid-19. Mnoho restaurací a barů v lokalitě muselo zavřít. Sušení mořských řas se proto stalo jejich hlavní aktivitou a vrací se tak k průmyslu, který před deseti lety utichl z důvodu rozrůstajícího se cestovního ruchu. Zemědělci začínají znovu vysazovat mořské řasy a věnovat se produkci, které se věnovali před mnoha lety. Je to ovšem jediný způsob, jak mohou krizi přežít a vrátit se k běžnému životu.