Japonsko využívá v boji proti koronaviru také vysoce výkonný superpočítač

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Letošní rok je celosvětově ve znamení šířící se pandemie koronaviru, která se samozřejmě nevyhýbá ani Japonsku. To je z hlediska počtu obyvatel, kterých má téměř 126 milionů, na 11. místě v pořadí zemí. Podle údajů z poloviny října 2020 eviduje tato významná asijská země téměř 93 tisíc nakažených osob a téměř 1700 úmrtí.

Nebyla by to technologická velmoc, kterou Japonsko bezpochyby je, aby do boje proti šíření pandemie koronaviru nenasadila superpočítač. Z výsledků, které z tohoto vysoce technologického výzkumu vyplynuly, je zřejmé, že na šíření virových částic má značný vliv míra vlhkosti v místnosti.

Znepokojivé závěry provedené studie

Závěrem této studie je, že riziko nakažení koronavirem, respektive virovým onemocněním COVID-19, které tento virus přenáší, se zvyšuje ve vnitřních prostorách, v nichž je suchý vzduch, tedy především tam, kde jsou místnosti vytápěny.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Tato informace rozhodně není pozitivní vzhledem k tomu, že se blíží začátek zimního období. Studie ale přináší i návrh řešení, kterým jsou zejména různé zvlhčovače vzduchu, které je možno používat i tehdy, když venku panuje velká zima a nelze průběžně přirozeně větrat.

Vědci v superpočítači nasimulovali šíření virových částic v různých druzích prostředí, přičemž se ukázalo, že pokud se hladina vlhkosti v uzavřeném prostoru sníží pod 30 %, zvýší se zákonitě i množství aerosolových částeček, a to až dvojnásobně oproti stavu, kdy je vlhkost na úrovní 60 % nebo více.

Další získané poznatky

Studie přinesla i další poznatky, mezi které patří následující:

  • pokud například sedíte ve společnosti u stolu v restauraci, pak je vyšší pravděpodobnost, že se virem nakazíte od člověka, který sedí vedle vás než od člověka, který sedí naproti vám
  • roušky, zejména ty chirurgické, jsou při prevenci proti šíření kapének daleko účinnější než obličejové štíty.

Pokud jde o využívání superpočítače k simulaci šíření onemocnění, nejedná se v tomto případě zdaleka o první studii. Výzkumný tým již v minulosti využil superpočítač k tomu, aby nasimuloval pravděpodobnost šíření možné nákazy ve školních třídách, kancelářských prostorách a také ve vlacích.