Na východě Číny se prodávají byty za dosud rekordní částky

Zdroj obrázku: Pixabay.com

V distriktu Bishan ve východní části Číny dochází v letošním roce k výraznému nárůstu cen za bydlení. Pětipokojový byt o obytné ploše 120 m2 se zde nedávno prodal za rekordní částku, která se vyšplhala téměř na hranici 1 a čtvrt milionu amerických dolarů.

Projekt DBSS

Tento byt je součástí projektu DBSS, což v překladu znamená systém návrhu, výstavby a prodeje. Byt se nachází v jednom z nejvyšších pater třicetiposchoďové výškové obytné budovy, kterých je v Asii celá řada. Výhodou distriktu je jeho centrální poloha a dosažitelnost kvalitních škol.

Donedávna byl nejdražším prodaným bytem rovněž pětipokojový byt ve 39. patře, který se prodal za o něco nižší cenu. O strmém vývoji cen v oblasti bydlení v Číně svědčí skutečnost, že nemovitost s obdobnými parametry se v tomto distriktu ještě v srpnu tohoto roku prodala za téměř rovný milion dolarů.

Byty postavené v rámci projektu DBSS jsou prodávány soukromými developery, což rovněž svědčí o tom, že čínské hospodářství kombinuje prvky komunistického i kapitalistického zřízení a pojetí vlastnických práv.

Podle expertů na trh s nemovitostmi se tento trend, spočívající ve stále vyšších cenách za nemovitosti, vztahuje zejména na některé čínské provincie. Netýká se pouze velkých developerských projektů, ale také soukromých prodejů.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Byty HDB

Dalším typem bytů, které lze v Číně pořídit, jsou byty patřící HDB, v překladu Výboru pro bydlení a rozvoj. V rámci HDB lze pořídit dva typy bytů, a to

  • nové byty, které jsou nabízeny v určitých časových periodách za dotovanou cenu, a
  • byty takzvaně z druhé ruky, které lze koupit kdykoliv a cena vždy záleží na dohodě mezi prodávajícím a kupujícím.

Závratný růst cen za bydlení

Za poslední měsíc vzrostly ceny HDB bytů z druhé ruky téměř o 1 procento. V tomto období bylo prodáno celkem téměř 2 a půl tisíce HDB bytů, což je z hlediska jejich počtu o 2,2 procenta více než v měsíci srpnu.

I u 8 z těchto HDB bytů z druhé ruky došlo k dosažení rekordních cen, kdy jeden pětipokojový se rovněž prodal za téměř 1 milion a 300 tisíc dolarů. Tato cena zatím v tomto segmentu nebyla překonána, což však již v blízké budoucnosti není nijak vyloučeno.

Vzhledem k tomu, že značně rostou ceny HDB bytů, zvyšuje se i zájem o koupi bytů postavených v rámci projektu DBSS. Pokud jde o původní ceny těchto nemovitostí, odhaduje se, že se mohly pohybovat kolem 600 tisíc dolarů a výše.