Čína řeší prevenci proti rozjetí nové vlny koronaviru plánovaným testem 9 miliónů lidí v 5 dnech

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Abychom mohli potlačit virus, musíme mít jasnou představu o tom, kolik lidí je aktuálně nakažených. To se lehko řekne, ale jak otestovat milióny lidí v krátkém časovém úseku, aby byl výsledek skutečně směrodatný? V Číně se toho nebojí a přesně o tento způsob prevence proti dalšímu rozšíření se pokusí během pěti krátkých dní.

Masivní testování v Číně funguje již déle

S testováním lidí ohledně koronaviru má Čína již značné zkušenosti. První velké testy proběhly již v květnu. Tehdy bylo za 10 dní otestováno 11 miliónů obyvatel. Důvodem byl zvýšený výskyt pozitivních případů právě v této oblasti a snaha zabránit výraznějšímu šíření, které by vedlo ke vzniku skutečně velkých ohnisek nákazy.

Podobný scénář se blíží i v říjnu, kdy má být během 5 dnů otestováno celé město s 9 miliony obyvatel. Bylo zde totiž zaznamenáno 12 nových případů pozitivních nálezů nového koronaviru, což je varovným signálem pro možné další šíření.

Jaké jsou výhody plošného testování?

  • Poměrně přesné údaje o procentech nakažených v populaci
  • Rychlé výsledky, které nevyžadují čekání, než zaberou opatření
  • Další důležitá data týkající se věkového rozložení pozitivních lidí a jejich případné obtíže
  • Zabránění šíření viru u lidí bez příznaků

Takové testy si žádají důkladnou přípravu

Testování o takto velkém rozsahu si žádá důkladnou přípravu a povolání do služby mnoha lidí. Důvodem, že to v Číně takto dobře funguje, je ukázněnost místních lidí. Pokud převedeme povinnost testování na české obyvatele, zjistíme, že většina na testy z mnoha důvodů nepřijde. Možná právě i díky pořádné porci disciplinovanosti a dodržování všech opatření a nařízení vedlo k tomu, že to zatím vypadá, že je Čína z nejhoršího venku. Striktní pravidla a preventivní postupy v čele s plošným testováním mají za cíl zabránit rozvoji další vlny onemocnění.