Čína hlásí jen nové případy koronaviru a všechny pochází ze zahraničí

Zdroj obrázku: Pixabay.com

První zasaženou zemí, ze které virus COVID-19 v podstatě pochází, je Čína. Jak se zdá posle posledních dat, zde již dostali vir pod kontrolu a evidují pouze jednotky případů. Navíc všechny mají mít svůj původ právě v zahraničí. Jak je to možné a kde je naopak situace nejhorší?

V Číně epidemie koronaviru pravděpodobně pominula

Alespoň to tvrdí poslední zveřejňovaná data. K 18. říjnu bylo v Číně evidováno pouze 13 nových případů koronaviru. Pokud je možné uvedeným číslům skutečně věřit, jedná se o výbornou zprávu. Fungování čínské ekonomiky totiž může podpořit celosvětový trh a pomoci s návratem do starých kolejích ve chvílích, až se s onemocněním COVID-19 vypořádá i zbytek světa.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Koronavirus v Číně v číslech

  • 85 685 potvrzených případů koronaviru
  • 4 634 obětí koronaviru
  • 17. listopadu jako první diagnóza koronaviru
  • 350 tisíc provedených vakcín proti koronaviru

Konkrétní čísla se však stále mění a záleží na aktuálním vývoji. I přes zavedená striktní opatření je stále možné, že se i v Číně objeví druhá vlna koronaviru podobně, jako se to právě děje v evropských zemích.

Jak se Čína pere s ekonomickými dopady řádění koronaviru?

Jistě si pamatujete na první zprávy z Číny, kde koronavirus nabýval na síle. Došlo k zavření mnoha továren, provozoven a opravdu výraznému omezení ekonomiky. Z pohledu eliminace výskytu onemocnění COVID-19 šlo jistě o správnou taktiku. Značnou ránu však utrpěla ekonomika, která se musela znovu pracně rozjet.

Vláda v Číně tak zavedla několik opatření, jejichž cílem je opětovné rozjetí ekonomiky. Konkrétně jde například o daňové úlevy, snížení úrokových sazeb u půjček a zmenšení povinných rezerv bank. To vše s cílem rozjet kolotoč ekonomiky a podpořit zaměstnanost. O to stejné se snaží i mnoho dalších zemí, ale bohužel ve většině světa ještě stále probíhá nárůst pozitivních nálezů.