Počet lidí s potvrzenou nákazou COVID-19 poprvé vzrostl o 400 000 za jeden den

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Druhá vlna epidemie koronaviru se v Evropě hlásí ke slovu. Podle aktuálních zdrojů došlo již 17. října k překročení hranice 400 000 nových pozitivních případů za jeden jediný den. Velkou roli hraje nejenom velký počet prováděných testů, ale také vyšší procento pozitivních z množství vyhodnocených vzorků.

Evropa jako nové epicentrum nákazy

Během letních měsíců to vypadalo, že je Evropa z nejhoršího venku a pandemie koronaviru byla víceméně zvládnuta. Jenže s nástupem podzimu, kdy se lidé vrátili z dovolených, děti nastoupily do škol a začalo typické podzimní počasí, se počet nakažených stále zvyšuje. V evropských zemích tak byl hlášen celkový nárůst pozitivních pacientů až o 140 000 za jeden den, což je aktuální pomyslné prvenství na světě.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Kde zavádí striktní opatření proti šíření koronaviru?

  • Rusko a Severní Irsko ruší školní výuku a posílá studenty na online vzdělávání
  • Španělsko nařizuje zavření barů, restaurací a omezuje počet lidí v obchodech
  • Česká republika poslala žáky na dálková studia a plánuje povolat studenty medicíny
  • Polsko zvažuje vystavění speciálních polních nemocnic

Každým dnem se však situace mění, a proto se vyplatí pravidelně sledovat nejnovější zpravodajství. Druhá vlna nastoupila se značnou silou a bude chvíli trvat, než se projeví vliv zavedených opatření. Nic to ale nemění na tom, že důležité je hlavně chování jednotlivců. Není totiž možné opatření kontrolovat a případně pokutovat. Čím dříve se pustíme do řádného dodržování určitého režimu, tím dříve se rozšiřování nákazy zpomalí.

Jak na tom vývoj vakcíny proti COVID-19?

Jednou z možností řešení by mohlo být vyvinutí nové vakcíny. Aby se to však mohlo povést a vakcína byla vhodná pro uvedení do oběhu, je potřeba splnit mnoho podmínek a testů. Na tom selhaly poslední pokusy společnosti Johnson & Johnson, kdy byl pokus se slibnou vakcínou pozastaven kvůli nevysvětlitelné nemoci jednoho z účastníků studie.