Studie dokázaly, že domácí zvířata mohou snadno dostat nový typ koronaviru

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Vědci ve Francii zjistili, že zvířata chovaná doma mohou být náchylnější ke koronaviru Covid-19. Národní výzkumný ústav pro udržitelný rozvoj posbíral vzorky krve od téměř 50 koček a psů, kteří žili v domácnosti, kde byl alespoň jeden člen pozitivní na Covid-19.

Prováděné testy přinesly zajímavé výsledky 

Byly provedeny tři testy vzorků na protilátky Sars-CoV-2. Pozitivních bylo více než 20% zvířat ve všech testech a alespoň v jednom to bylo více než 53%. Přitom studie udělané dříve uvádějí, že riziko nákazy mazlíčka bylo mezi 0-15%.

Vedoucí týmu uvedl, že tyto výsledky zdůrazňují roli mazlíčků pro šíření epidemie koronavirem. Riziko je mnohem vyšší, než bylo popsáno dříve.

Tým vědců nezískal z domácích zvířat žádné nové kmeny koronaviru. Naznačuje to, že je nepravděpodobné, aby se vir od zvířat dostal na člověka. Zároveň dodal, že pokud člověk byl v častém kontaktu s nakaženým zvířetem, měl by přijmout určitá opatření. 

Zdroj obrázku: Pixabay.com

U koček je větší pravděpodobnost nákazy než u psů 

Experiment čínských vědců dříve dokázal, že u koček je větší pravděpodobnost, že se nakazí, na rozdíl od psů. Úmrtnost psů, kteří trpěli onemocněním dýchacích cest, během pandemie koronaviru vzrostla. Vyjádřené čísly se úmrtnost zvýšila asi o 38%.

Protilátky proti koronaviru byly nalezeny u některých ze 40 psů, kteří v daném období zemřeli nebo onemocněli.

Nejmenované studie ukazují, že možnost infikování domácích zvířat je kontroverzní a matoucí. Koronavirus je přizpůsoben člověku a tak by mělo být nepravděpodobné, že se dostane k jiným druhům.

Některé studie čínských vědců ale zjistily, že virus je schopen přejít na vyšší stupeň a to znamená, je stačí jediná mutace a virus přeskočí na domácího mazlíčka nebo i jiné, nejen domácí, zvíře.