Čína urychluje zákon o plýtvání potravinami ve snaze nasytit 1,4 miliardy obyvatel

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Čína je nejlidnatější zemí na světě. Toto prvenství s sebou ale logicky nese řadu obtíží. Jednou z nejpalčivějších z nich je nutnost nasytit obrovský národ. Na popud čínského prezidenta Si-Ťin Pchinga pracuje čínský zákonodárný sbor na tvorbě zákonu, který má odradit Číňany od plýtvání potravinami. Podrobnosti najdete uvnitř našeho článku.

Plýtvání jídlem si Čína nemůže dovolit

Proto čínští zákonodárci usilují o vydání celonárodního zákonu, který by postihoval plýtvače jídla. Jako první tento zákon vstoupil v platnost v čínské provincii Che-pej. Místní legislativa si posvítila na velmi populární nešvary, které mají očividně za cíl uměle navyšovat konzumace jídla za účelem vyššího zisku. Opatření v Chej-peji platí od září.

Zakázali:

  • Extravagantní živá vysílání konzumace všech druhů pokrmů
  • Minimální částku, kterou musí host zaplatit v restauraci. Toto pravidlo vedlo k objednávání zbytečně velkého množství jídla, které návštěvníci museli zaplatit, ale přitom ho nedokázali sníst

Statistiky jsou neúprosné

V roce 2015 vyhodili čínští spotřebitelé 17 – 18 milionů tun jídla. Nenechte se mýlit. Toto není statistika z celé pevninské Číny. Toto je odpad, který vyprodukovala čtyři velká čínská města. Pro lepší představu takto obrovské množství jídla stačí 30 – 50 milionům lidí na celý rok. Vzhledem k současné situaci, kdy se vztahy mezi Čínou a USA vyhrocují, je nutné problém nadměrného vyhazování potravin efektivně řešit. Cílem Číny je zvýšit potravinovou bezpečnost. Toho chtějí dosáhnout také zabezpečením dodávek obilí.

Problém s plýtváním potravin se týká i vyspělých západních zemí

I přesto, že Číně bezprostředně nehrozí akutní nedostatek potravin, snaží se této situaci vyvarovat. I Čína se stává více a více závislou na dovozu některých druhů potravin a i v Číně ustupuje zemědělská půda velkým aglomeracím.

Problém plýtvání jídla začaly proaktivně řešit i Francie a Itálie. Francie v roce 2016 zakázala obchodním řetězcům vyhazovat jedlé potraviny. Itálie zvolila podobný postup ve snaze snížit potravinový odpad.