Čína v roce, kdy se stala ohniskem pandemie koronaviru, posiluje své postavení v Asii

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Ačkoliv by se to vnějšímu neinformovanému pozorovateli nemuselo takto jevit, pandemie koronaviru, která postihla prakticky celý svět a jejíž ohnisko bylo v Číně, zvýšila mocenskou pozici Číny v Asii. K tomuto možná překvapivému výsledku dospěla skupiny australských odborníků.

Index asijské síly

Odhad úzce souvisí s takzvaným Indexem asijské síly, který byl sestaven v rámci institutu Lowy v australském Sydney, instituci zaměřené na výzkum v oblasti ekonomiky a politiky celého světa. V hledáčku studie je 26 zemí, u nichž se zkoumá osm předem definovaných kategorií.

Pokud jde o výsledky, Čína drží prvenství v následující kategoriích:

  • diplomatický vliv
  • ekonomické schopnosti
  • ekonomické vztahy, a
  • budoucí zdroje.

Pro srovnání, Spojené státy americké se umístily na prvním stupínku pomyslného žebříčku v kategoriích kulturního vlivu, vojenské schopnosti, schopnosti odolávat nepříznivým situacím a také v kategorii obranných systémů.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Pandemie a její vliv na konkurenceschopnost některých zemí

Pokud jde o vliv pandemie koronaviru na postavení těchto zemí, pak Spojeným státům americkým příliš nenahrává jejich ne příliš zvládnutá reakce zejména na první vlnu pandemie. Čína naopak prokázala, že je schopná podobným pandemiím úspěšně čelit a ochránit své obyvatelstvo.

Vzhledem ke skutečnosti, že Čína v rámci svého území pandemii dobře zvládla, očekává se v letošním roce její ekonomický růst, na rozdíl od drtivé většiny ostatních zemí, i asijských, na jejichž ekonomiku dopadají stále se zpřísňující opatření, jejich cílem jen zpomalit šíření koronaviru. Ve srovnání s předchozím rokem došlo v Číně ve třetím čtvrtletí dokonce k nárůstu HDP, a to o téměř o 5 %. Celkově, za první tři čtvrtletí tohoto roku, činí nárůst HDP 0,7 % oproti roku 2019.

Pokud jde o ekonomické odhady u jiných asijských zemí, u Indie se například předpokládá pokles HDP až o 13 % oproti loňskému roku. Podle výsledků australské studie není tento trend nepříznivý pouze pro samotnou Indii. Austrálie doufala, že Indie bude brzy schopná vytvořit skutečného konkurenta Číně v rámci Asie, což však teď bude minimálně několik let nereálné.