Lékař rozhodl o nepřijetí pacienta se silnými dýchacími potížemi. Musela zasahovat policie

Zdroj obrázku: Freepik.com

Ve městě Kolbuszowa v severní části Polska došlo k tragédii v místní okresní nemocnici. Do nemocnice byl přivezen pacient ve věku 76 let, který byl aktuálně umístěn v hospicovém zařízení, s tím, že má silné dýchací potíže.

Verdikt lékaře

Přivolaný lékař, anesteziolog, muže vyšetřil a došel k závěru, že jeho stav je z hlediska dýchání stabilní a nevyžaduje hospitalizaci na jednotce intenzivní péče ani na příslušném oddělení. Komorbiditou, tedy paralelně se vyskytujícím onemocněním u tohoto pacienta bylo nádorové onemocnění jater, a to v pokročilém stádiu. Pacient nebyl do nemocnice přijat.

Zásah policejních složek

S verdiktem lékaře se však nemohla smířit posádka sanitky, která muže do nemocnice přivezla, a zalarmovala místní policii. Mluvčí policie poté médiím potvrdila, že příslušníci zasahovali na základě oznámení o neposkytnutí péče člověku, který byl do nemocnice přivezen ve stavu bezprostředního ohrožení života.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Ve velice krátkém čase po oznámení se na místo dostavili

  • příslušníci policie, a také
  • státní zástupce.

Až na základě intervence výše uvedených složek byl nakonec muž do kolbuszowské nemocnice přijat, ovšem již následující den v ranní hodinách v důsledku komplikací zemřel.

Tento incident byl značně medializován a vyjádřila se k němu také mluvčí policie, která zdůraznila, že ani policie ani státní zastupitelství nemají oprávnění měnit rozhodnutí odborníků, tedy v tomto případě anesteziologa. Vždy je to pouze lékař, který rozhoduje o tom, zda má být daná osoba hospitalizována v nemocnici či nikoliv. Složky mohou pouze působit v tom směru, aby daný expert případně přehodnotil své původní rozhodnutí, k čemuž nakonec došlo i v tomto případě.

Reakce příbuzných zemřelého muže

Pokud jde o rodinu zemřelého, její členové se k celé záležitosti odmítají veřejně vyjadřovat. Je pouze známo, že byli již delší dobu informování o vážném zdravotním stavu svého příbuzného a s blížícím se koncem jeho života byli již určitým způsobem smířeni. Na dotyčného lékaře ani personál nemocnice nechtějí podávat žádnou formální stížnost.