Indonéská vláda se snaží porazit koronavirus cíleným testováním a trasováním

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Před sedmi měsíci prezident Joko „Jokowi“ Widodo oznámil první potvrzené případy Covid-19 v Indonésii. Od té doby zde počet případů stále roste. Stejně jako zbytek světa i indonéská vláda doufá ve včasné objevení vakcíny a zatím se alespoň snaží připravit na následující krušné měsíce. Doufají, že pomůže cílené testování, trasování a nezbytná vládní opatření.

V boji proti koronaviru je zásadní rychlost reakce

Monica Nirmalová, poradkyně indonéského manažerského týmu Covid-19, uvedla, že virus je často přenášen pouhou hrstkou infikovaných lidí, známých jako superspreadeři, a poznamenala, že 80 procent nových případů bylo způsobeno pouhými 20 procenty infikovaných lidí. Dodala, že po přenosu viru se u nakažených lidí objeví příznaky za dva až deset dní. V tomto krátkém infekčním období je zásadní načasování a rychlá reakce, aby se v co největší možné míře zamezilo dalšímu šíření. Jakartská, západojávská a balijská správa během setkání sdělily, že provedly několik cílených testů a sledování. Guvernér Jakarty Anies Baswedan uvedl, že jakartská správa poskytuje zdarma odebrání a vyhodnocení až 8000 vzorků denně.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Jak fungují komunitní zdravotní střediska (puskemas) a aplikace Jakarta Terkini?

Každý puskemas má dvě divize: digitální sledování a koordinaci terénu. Ty zjišťují blízké kontakty pacientů pozitivních na Covid-19, a to jak virtuálně, tak přímo. Kromě iniciativy puskemas připravila jakartská administrativa mobilní aplikaci s názvem Jakarta Terkini (JAKI), která má 800 000 aktivních uživatelů. Aplikace hlásí zdravotní protokoly a trasuje pozitivní pacienty. V zemi se soustředí na dodržování pravidel, které se osvědčily mezinárodně. Jde o:

  • nošení roušky,
  •  mytí rukou
  • a fyzický distanc.

Jednotný postup guvernérů přináší snižování počtu nemocných i lepší informovanost obyvatel

Guvernéři Jakarty, Bali a Západní Jávy se snažili o zlepšení v oblasti testování a sledování pomocí tří strategií: zmírnění stigmatu, zvýšení počtu a kvalifikace trasujících pracovníků a důraz na zlepšení informovanosti obyvatelstva o momentálním stavu. Mnoho lidí se bojí podstoupit testy polymerázové řetězové reakce (PCR), protože se bojí stigmatu nemocného přenašeče. Kromě vyšetření, vysledování a izolace se zdůrazňuje také význam včasného odhalení a sledování pacienta od určení diagnózy až po úplné vyléčení.