Policie použila proti vytrvalým demonstrantům vodní dělo

Zdroj obrázku: Pixabay.com

V Thajsku se už tři měsíce demonstruje proti vládě premiéra Prayutha Chan-ochy. Premiér Chan-ochy je bývalým vůdcem junty. Minulý pátek nepokoje vygradovaly. Thajská policie proti tisícům demonstrantů zasáhla. Demonstranty se snažili rozehnat s pomocí vodních děl.

Proti vodnímu dělu s deštníkem

Tisíce thajských demonstrantů vyšlo do ulic, aby vyjádřili svůj nesouhlas se zákazem shromažďování. Proti nim stáli policejní těžkooděnci vybavení štíty, obušky a helmami. Scény z pátečních střetů demonstrantů a thajské policie nápadně připomínají hongkongské protesty. I Thajci vyrazili proti silnému proudu z vodního děla s deštníkem v ruce.

Mladí se bouří proti politickému establishmentu a monarchii

V Thajsku vládnou pevnou rukou vojenské osobnosti a thajská monarchie v čele s králem Mahou Vajiralongkornem. Mladí Thajci těmito demonstracemi vysílají jasný signál celému vládnoucímu politickému establishmentu, že si diktátorskou vládu už nenechají líbit. Jeden z vůdců protestů se k demonstracím vyjádřil takto: „Diktátorská vláda používá násilí, aby rozehnala demonstranty“. On i několik dalších demonstrantů byli o několik hodin později zatčeni. Král se k probíhajícím protestům, které se šíří po celé zemi, přímo nevyjádřil. V živém vysílání státní televize však řekl, že Thajsko potřebuje lidi, kteří milují svou zemi a monarchii.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Mladí lidé se obávají o budoucnost své země

Vláda zakázala už ve čtvrtek politická shromáždění pro více jak 5 osob. Policejní mluvčí Kissana Phathanacharoen také vehementně obhajoval použití vodních děl. Označil je za přiměřené a dodal, že voda v dělech obsahovala bezpečné chemikálie. Podle něj policie postupovala podle mezinárodních standardů. Mladí lidé mají na vše ale jiný názor.

Chtějí:

  • Lepší budoucnost pro sebe a svou zemi
  • Novou ústavu, která by nahradila dosavadní ústavu, která byla vydána vojenskou vládou.

Ani jedno ale za současných podmínek není možné.