Může svět zabránit další pandemii koronaviru? S pomocí dat to možné je

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Pandemii, kterou zažíváme teď, si určitě nikdo z nás nebude chtít za pár let zopakovat. Existuje ale účinný způsob, jak tomu zabránit? Svět po Covid-19 bude jiný. Současná pandemie ukázala, že nelze bojovat jen s nákazou, ale je nutné efektivně bojovat také s dezinformacemi, které se díky technologiím šíří rychlostí blesku a komplikují rychlé potlačení ohnisek nákazy. Nelze se zaměřit jen na restriktivní opatření. Účinný boj proti virům musí souběžně probíhat na několika frontách. Přečtěte si, jak se budou řešit budoucí pandemie.

Jak zabránit pandemii v 21. století

Špičkové univerzity, technologické giganty, podniky i nevládní organizace se nabídli, že budou zpracovávat data za účelem ochrany lidí v postpandemickém světě.

Předejít budoucí pandemii chtějí:

  • Monitorováním stavu odpadních vod
  • Systémem včasného varování
  • Sdělováním logických a daty podložených informací a vyvracením nebezpečných dezinformací

Seznamte se s Trinity Challenge

Koalice 20 největších technologických titánů v pondělí oznámila zahájení Trinity Challenge, která se zaměřuje na pokročilou analýzu dat. Jejím cílem je přesnější identifikace, rychlejší reakce i zotavení z budoucích pandemií. Zakládajícími členy jsou například Facebook, Tencent, Google, nadace Billa a Melindy Gatesových a také lékařská fakulta univerzity v Hongkongu a Univerzita v Cambridge.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Data jsou naše naděje

Doktorka Sally Daviesová, která v současné době působí na Trinity College a je také iniciátorkou výzvy, uvedla, že pevně věří, že data jsou hlavní zbraní v boji proti budoucím pandemiím a dokáží zabránit tomu, aby se pandemie takového rozsahu jako současná pandemie koronaviru už neopakovaly. Data používáme i dnes. Díky Trinity Challenge je ale budeme umět používat jinak a lépe. Budeme mít také možnost získávat více dat z různých míst, ze kterých budeme čerpat cenné informace.

Cílem Trinity Challenge je přilákat talenty a najít tak nejefektivnější řešení pro budoucnost

Doktorka Daviesová chce prostřednictví Trinity Challenge pobídnout odborníky z různých oborů, aby se k výzvě připojili. Na palubu jsou vítáni především matematici a IT specialisté, kteří se na data dokáží dívat z jiné perspektivy. Zakládající členové z řad nadnárodních korporací poskytnou neosobní data svých uživatelů či spotřebitelů k zpracování. Vědci, kteří se připojí k této výzvě, tak budou mít privilegovaný přístup k ohromnému množství dat. Výsledkem by mělo být nejefektivnější řešení, které bude ku prospěchu celého lidstva.

Data nebudou použita ke komerčním účelům

Doktor Gabriel Leung, děkan lékařské fakulty v Hongkongu, ujišťuje, že data v žádném případě nebudou použita pro marketingové nebo jiné komerční účely. Nejedná se o diplomatickou, vládní nebo jiný typ sítě. Je to naprosto odlišný typ sítě, který má za cíl ochranu veřejného zdraví. Dodává, že pokud se povede využít všechna data za účelem globálního zdraví, podaří se jim něco úžasného. Žít ve světě po koronaviru nebude jednoduché. Tato iniciativa však může vést k novému a lepšímu globalismu.