Sedmnáct zatčených pro podezření z krádeže potravinových poukázek

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Policie v uplynulých šesti dnech zatkla nebo vyšetřovala více než 17 osob podezřelých z krádeže poukázek na potraviny, které vláda vydala domácnostem s nižšími příjmy. V prohlášení policie uvedla, že všechny tyto případy spolu nesouvisejí a mají oportunistickou povahu. Podezřelí jsou ve věku od 16 do 67 let a údajně udeřili v různých veřejných obytných domech po celém ostrově.

Pomoc potřebným nedorazila v mnoha případech do správných rukou

Poukázky na potraviny byly zaslány 150 000 Singapurcům ve věku 21 let a více, kteří žijí v jednopokojových a dvoupokojových bytech Rady pro bydlení a rozvoj (HDB), aby jim pomohly s výdaji na domácnost během krize spojené s výskytem Covid-19. Každý příjemce měl v říjnu obdržet poukázky na potraviny v hodnotě S$150, v prosinci další poukázky v hodnotě S$150 a v říjnu příštího roku poukázky v hodnotě S$100. Poukázky byly doručovány do poštovních schránek, mnoha příjemcům však vůbec nedorazily.

Poukázky doručované do schránek přilákaly velké množství zlodějů

Když se rozkřiklo, jakou formou budou slibované poukázky doručovány, napadlo mnoho nepoctivých lidí, jak se obohatit na úkor ostatních. Během doručovacích dnů bylo zatčeno velké množství zlodějů, kteří vybírali poštovní schránky po celém městě. Ti z obviněných, kteří budou shledáni vinnými z krádeže, mohou být uvězněni až na tři roky, pokutováni nebo obojí. Policie uvedla, že obdržela hlášení o podobných incidentech v mnoha obytných čtvrtích a vyšetřuje tyto případy s cílem dopadnout viníky.

  • Každý, kdo zahlédne podezřelou osobu potulující se poblíž poštovních schránek na sídlištích HDB, by měl okamžitě zavolat policii.
  •  Těm, kdo mají podezření, že jim byly poukázky ukradeny, doporučujeme, aby sepsali policejní hlášení a zavolali na horkou linku pro nákup potravin 1800-2222-888 a požádali o zrušení a výměnu poukázek.
  • Ti, kterým byla pomoc přiznána, si mají poukázky vyzvednout co nejdříve a zajistit, aby jejich poštovní schránka byla zabezpečena.