Thajský univerzitní tým vědců vytvořil nové odrůdy rýže

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Doktor Boonyarak Panchaisri a jeho vědecký tým chtěli vytvořit odolnější a také výnosnější odrůdy rýže. S pomocí iontového záření se jim to podařilo. Záření vyvolalo u tradičních odrůd rýže žádoucí mutace. Výsledkem je rýže, která je odolnější nejen vůči chorobám ale také vůči škůdcům.

Urychlovač částic je klíčem k lepším odrůdám rýže

Na svém výzkumu doktor Boonyarak spolupracuje už deset let s doktorem Thirapatem Wilaithongem, který působí v univerzitním fyzikálním centru. Doktor Thirapat vyvinul urychlovač částic, který byl použit k indukci mutace rýže.

Tímto způsobem vytvořili tři nové odrůdy rýže:

  • Vonnou rýži FRK-1 pro konzumaci
  • Rýží MYS-4 pro škrobárenský průmysl
  • Rýži OSSY-23 pro krmení zvířat

Tyto jmenované odrůdy jsou výnosnější a odolnější vůči škůdcům a chorobám. Tento úspěch vedl k uzavření dohody s radou farmářů v Ratchaburi. Dohodli se, že nové odrůdy otestují v provincii Huai Phai.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Huai Phai rozhodne o dalším osudu nových odrůd rýže

Pokud bude pěstování těchto třech nových odrůd úspěšné, začnou se pěstovat i v dalších provinciích Kanchanaburi, Kamphaeng Phet, Chai Nat, Pathum Thani, Prachinburi, Phichit, Phitsanulok, Phrae, Lopburi, Saraburi, Singburi, Sukhothai, Ayutthaya , Ang Thong a Uttaradit.

Rýže je základ thajské kuchyně. V Thajsku pěstují stovky druhů rýží! Thajsko je také největším vývozcem rýže na světě. Na rýžová pole se ročně jezdí podívat tisíce turistů. Pěstování rýže ale není jednoduché a často musí pěstitel počítat s velkými ztrátami.

Doktor Boonyarak doufá, že nové odrůdy rýže pomůžou zvýšit produkci a příjmy pěstitelů rýže. Myslí si také, že jednodušší pěstování přiláká více nových pěstitelů.