Koronavirus se objevil na obalech z mořských plodů, hlásí Čína

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Ve městě Qingdao v Číně obyvatelé městě nahlásili výskyt koronaviru, který objevili na obalech dovážených mořských plodů. Ve firmě přepravující zboží byli příznaky potvrzený u dvou zaměstnanců.

Čína má nejhorší období za sebou

Čína se s pandemii již vypořádala, stále ale nachází menší ohniska výskytu Covid-19. Stále ale platí přísné kontroly dovážených potravin, především těch mražených. Některé zahraniční závody ani dovážet nemohou. Z kontaminovaného zboží bylo odebrání 1440 vzorků a u 51 z nich se potvrdil výskyt nového typu koronaviru. Zemi původu ale Čína neuvedla. V červnu byl koronavirus detekován na vzorcích masa a také mořských plodů na pekingském trhu.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Několik ohnisek, minimum nakažených 

Největší vlna pandemie zasáhla Čínu na jaře, od té doby ale nákaza koronavirem postupně mizí. Existuje však několik ohnisek nákazy. Státní zdravotní komise eviduje několik jednotek nakažených, především jsou to lidé ze zahraničí.

Většina evropských zemí aktuálně zažívá druhou vlnu pandemie. Čína hned na začátku února nakazí, podchytila tím, že nařídila karanténu ve městě Wu-chan, kde se nový typ koronaviru objevil poprvé. Ihned přijala několik dalších opatření, které zabránily dalšími šíření nákazy. Aktuálně se tedy počty nakažených pohybují v řádu desítek, a většina z nich nejsou obyvatelé Číny. Řada jich také nemá žádné příznaky.

Čína také velmi rychle povolala velké množství lékařů a zdravotního personálu a neváhala postavit několik polních nemocnic. V Číně lidé mohou chodit bez roušky a nyní to vypadá, jako by tam žádná epidemie nikdy nevypukla. Velký vliv na omezení šíření nákazy koronavirem měl také rozsáhlejší a lepší systém pro sledování obyvatel. Každý Číňan se musel prokazovat zdravotním QR kódem, který sloužil jako ukazatel rizika nákazy.