V době koronaviru není jednoduché podporovat své dítě. Jak vysvětlit dětem co se venku děje

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Pandemie koronaviru zasáhla každého z nás, na někoho tato situace působí méně, na někoho více. Koho však ovládla úplně, jsou naše děti. Vy sami možná znáte někoho, kdo tomuto víru podlehl, ztratil kvůli němu práci nebo nemohl nastoupit do školy.

Jak vysvětlit dětem co se venku děje

Není jednoduché dětem říct, co se venku děje. Zmatení jsou také dospělí. Ti ale chtějí svoje děti ochránit. Rodiče sami museli ze dne na den zůstat doma na home office, celá rodina se najednou potkávala doma a na tento režim si všichni museli zvyknout. Normální život skončil společně s návštěvou společenských akcí nebo obchodních center.

Dětský život se točí hlavně kolem domova s rodiči, školky a kamarády. Není snadné jim sdělit, že musí zůstat doma, nemohou si jít ven hrát s kamarády nebo navštívit svoji babičku. Tento svět je jejich jistota, kterou jim pandemie ze dne na den vzala. Nejistota je pro ně to nejhorší a je potřeba na to děti připravit.

Budou mít spoustu otázek a je potřeba rodiče připravit na odpovědi a zohlednit jejich věku, stylu učení a potřebám.

Děti s obsedantně kompulzivní poruchou mají úzkostné stavy, které se během pandemie ještě zhoršily. Hrozba nakažení koronavirem se jim jeví jako skutečná a mnohonásobně více se obávají, že budou nakažení. Ruce si myjí častěji a déle, a pokud používají mýdlo, vede to k ekzému nebo jizvám na rukou.

Úzkost může zesílit, pokud dítě vidí, že rodiče nemohou do práce, na zábavu, nebo jen nakoupit. U malých dětí toto chování může vést k záchvatům vzteku nebo agresivním chování.

Tělo v případě ohrožení produkuje adrenalin a kortizol a tyto dávají dětem fyzické příznaky jako je nemocné břicho, zvracení, třes rukou či nohou. Neruší těchto látek v těle nutí dítě bojovat s hrozbou, kterou vnímá. Dítě může začít kousat, škrábat nebo kopat. Je to jejich způsob, jak se s novou situací vyrovnat.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Nebojte se s dětmi mluvit narovinu

Dětem vysvětlete svoje pocity, chování. Děti jsou jako houby, je potřeba je stimulovat a ony porostou a rychle se vše naučí. Učitelé jsou pro ně velká autorita a je těžké je nahradit rodičem, který nemusí látce úplně rozumět. Vzniká tím nervózní prostředí pro učení a děti mohou být nepozornè. Online učení je pro mnoho rodičů první seznámení s takovým systémem, navíc většina z nich se ještě musí starat o domácnost nebo pracovat z domova. Není jednoduché vše skloubit tak, aby byla spokojenost na všech stranách.

Malé děti mohou svoje emoce, pocity a strach nakreslit, ty větší ho mohou popsat nebo si o nich s rodiči popovídat. Je důležité najít společnou cestu, aby se děti nebály svého okolí a netrpěli úzkostmi. Covid-19 je hlavně pro děti neviditelný a je potřeba jim ho přiblížit.

Jak pomoci dětem, které trpí úzkostí

Každý rodič zná svoje dítě. Pomocí těchto technik mu můžete pomocí od úzkosti nenásilně a lehkou formou a hravou formou.

  • Naučte je správnému dýchání
  • Dejte jim tabulku, kde jsou vypsané emoce, aby se mohli vyjádřit
  • Můžete zkusit ukázat na teploměru škálu emocí
  • Povzbuzuje je v tom, co umí dobře

Jak nevybočit z denní rutiny

Pro děti je důležitý režim a jeho pravidelnost. Proto postupně sestavte svůj den tak, aby mělo dítě pocit, že opravdu chodí do školy, pohrát si, doma si zahraje s rodiči. Zajistěte jim životní potřeby a dbejte na to, aby přiměřeně spaly.

Děti samozřejmě mohou mít z nové situace obavy a proto buďte otevření konverzaci na téma koronavirus a jiné podobné případy. Pomůžete jim vyznat se ve svých pocitech a také se něčemu naučí. To vše dělejte s ohledem na jejich věk.

Pomozte dětem najít si nového koníčka. Děti budou trávit spoustu času doma a mohou vyzkoušet něco, k čemu by se vzhledem k časovému vytížení nedostaly. Zkuste si zahrát nějakou novou hru nebo rozvíjet jejich kreativitu. Každodenní nové nápady jim pomohou v rozvoji. Mozek si odpočine od úkolů a školních aktivit a vy i dítě budete spokojeni a připraveni na další výzvy. Společně strávený čas navíc pomůže k pohodě celé rodiny.