Zplodiny z čínské továrny na zvířecí vakcíny nakazily tisíce lidí

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Tisíce obyvatel města na severozápadě Činy byly vystaveny zplodinám z přilehlé továrny farmaceutické společnosti, která se zabývá výrobou vakcín pro zvířata. Lidem byla následně diagnostikována brucelóza, což je vysoce infekční bakteriální onemocnění, které postihuje především skot a prasata.

Farmaceutická společnost používala prošlé dezinfekční prostředky

Zdravotnické úřady v Lan-čou , hlavním městě provincie Gansu, otestovaly celkem 21 847 osob. 3 245 byla diagnostikována brucelóza.

Lidé se infikovali kontaminovanými zplodinami, kterými farmaceutická společnost zamořila okolí továrny.

Vyšetřování prokázalo, že společnost používala prošlé dezinfekční prostředky, které měli konec data trvanlivosti v rozmezí od 24. 7. do 20. 8. To umožnilo bakteriím rozšířit se vzduchem do okolí továrny. Takto se nakazili lidé, kteří v okolí továrny pracují a žijí. Společnosti byla následně odebrána licence na výrobu vakcín. Osm pracovníku ve vedoucích funkcích bylo potrestáno.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Brucelóza je velmi nepříjemné onemocnění

Za normálních okolností postihuje především hospodářská zvířata:

  • Ovce
  • Kozy
  • Prasata

Jak demonstrativně ukázal incident v Číně, může se přenést i na člověka. V postižené oblasti bylo vyčleněno 11 nemocnic, které poskytovali bezplatnou zdravotní péči infikovaným lidem. Ti museli podstoupit náročnou několikaměsíční léčbu.

Incident v Číně je ohromující svým rozsahem. Takové množství nemocných lidí s brucelózou není obvyklé. Běžně se nakazí pouze lidé, kteří jsou v bezprostředním kontaktu s nakaženým zvířetem. Ohroženou skupinou jsou tedy zemědělci, veterináři a pracovníci jatek.

Léčba brucelózy trvá několik měsíců a v závažných případech může způsobit neplodnost u mladých mužů. Proto je nutné vědět, jak s nakaženým zvířetem zacházet, aby nedošlo k přenosu nemoci na člověka.