Osobní cena čínské války. Jak se žije místním

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Čína je možná posledním státem na světě, který se otevřeně hlásí ke komunismu. Místní válka ovšem obyvatele hodně poznamenala a jejich lidé jsou pod velkým tlakem. Pan Li Ping se rozpovídal o tom, jak to u nich ve skutečnosti vypadá a funguje. Sám přiznává, že tlak jeho práce je někdy tak velký, že nemůže v noci spát. Li byl v roce 2016 přemístěn do odlehlého hornatého koutu jihozápadní Číny s misí, která má pomoci vymanit komunitu z chudoby.

Jedná se o:

  • okres Xide v provincii S‘-čchuan,
  • Xide je jedním ze sedmi krajů v západní části S‘-čchuanu, který je stále pod hranicí chudoby,
  • komunita čeká, až se ozve vyšší vládní úřady, zda splnily svůj cíl.

Obavy bohužel zažehnány nejsou

Místní lidé, společně s panem Pingem se ale stále bojí o svou budoucnost. Li řekl: „Jen mám strach, zde jsme všechny prostředky na zmírnění chudoby využili efektivně a moudře.“ Li patří mezi téměř 3 miliony kádrů krajských úřadů a státních podniků vyslaných do zbídačených oblastí před pěti lety poté, co prezident Si Ťin-pching ze zbavení země absolutní chudoby velký cíl, kterého je třeba dosáhnout včas, a to před příštím stoletým výročím založení komunistické strany.

Pro mnoho úředníků přišla mise s velkými osobními ztrátami. Li tráví většinu času nad tímto úkolem a musel odejít od své rodiny a příbuzných. Jako úředník pracuji více než 20 let a nikdy nezůstal pět let na jedné pozici. Čína je ten v období nejpomalejšího osobního rozvoje, ale nejsilnější pracovní spokojenosti. Li na splnění cíle pracuje asi 14 hodin denně a někdy i o víkendech. Navštěvuje venkovské oblasti a podává zprávy o pokroku a problémech provinční vládě.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

V čem práce spočívá?

Li má na starosti kraje, které jsou hluboce zasaženy chudobou, a tlak je tam obzvláště velký. Vynakládají vládní prostředky, využívají neortodoxních přístupů a pracují dlouhé hodiny, aby vyrovnali nedostatky v dodržení termínu pro rok 2020. A zdá se, že v některých částech země se jejich úsilí vyplácí. Na konci loňského roku byl počet lidí žijících v absolutní chudobě 5,51 milionu, což je pokles z více než 98 milionů v roce 2012.

Národní hranicí pro absolutní chudobu je letošní roční příjem domácnosti zhruba 4 000 juanů (800 amerických dolarů). Vedoucí plánování a finanční v Úřadu vedoucí skupiny pro zmírnění chudoby a rozvoj chudoby uvedl, že zmírnění chudoby je nejdůležitějším úkolem tajemníka kraje, který na místě zůstane, dokud nebude kraj z chudoby vytržen. Li tak může zůstat na stejné pozici i následující roky.

Dlouhé dny bez rodiny

Zdá se, že v Číně panuje naprosto odlišná mentalita, než u nás. Pro Čechy je čas strávený s rodinou velmi důležitý, zatímco v Číně čas strávený mimo rodinu dokáže nahradit spokojenost s odvedenou prací. V současnosti Čína procházím velkým budováním a rozdíly mezi městem a vesnicí se pomalu začínají vytrácet.