Indie, druhá nejlidnatější země na světě, a její boj s pandemií koronaviru

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Jakmile se říjen přehoupl přes svou polovinu, zaznamenala Indie, podobně jako řada dalších zemí na světě, rekordní nárůst počtu nakažených koronavirem, který způsobuje onemocnění COVID-19.

Indie a statistiky související s pandemií

17. října činil celkový počet nakažených v Indii enormních 7,4 mil. obyvatel, přičemž za jeden den se tento počet zvýšil o více než 62 tis. osob.

Naštěstí mohlo indické ministerstvo zdravotnictví po dlouhé době vydat také pozitivní zprávu, a to, že počet aktuálně nakažených se poprvé za téměř dva měsíce dostal pod hranici 800 tis. osob, což představuje významný úspěch.

V Indii žije přes 1,3 mld. obyvatel a patří k nejlidnatějším zemím světa. Indie zaznamenala druhý největší počet nakažených koronavirem, hned po Spojených státech amerických, přičemž obavy z ještě vyššího nárůstu postižených souvisejí například s blížící se sezónou tradičních festivalů, které přitahují velké množství lidí.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Problémy hlavního města

V Novém Dillí, hlavním městě Indie, hlásí lékaři enormní nárůst respiračních potíží, které souvisejí zejména s aktuální sezónou a znečištěním ovzduší, přičemž samozřejmě stoupají obavy obyvatel z nakažení koronavirem a také se vznikem komplikací u osob již nakažených.

Za poslední týdny se počet pacientů s dýchacími obtížemi dokonce zdvojnásobil, a to se jedná pouze o údaje z pěti nemocnic v různých částech Nového Dillí.

V chladném období trápí obyvatele indického hlavního města každoročně zejména

  • kouř, a také
  • prach.

Výše uvedené jevy mají negativní dopad jak na zdraví dětí, tak i dospělých. Navíc, letos je situace v tomto ohledu ještě problematičtější, protože výzkumy odhalily, že kvalita ovzduší je zde v tomto období horší, než byla v předchozích dvou letech.

Pokud jde o koronavirus, respektive onemocnění COVID-19, a také škodliviny v ovzduší, vše má negativní vliv na plíce a způsobuje záněty. V Indii samotné se dosud vědci nezabývali přímým vlivem znečištění ovzduší na průběh onemocnění COVID-19, ale byla provedena například studie ve Spojených státech amerických, která prokázala, že vystavení jemným prachovým částečkám v ovzduší může zvýšit riziko úmrtí na COVID-19.