Odhalení největších ohnisek COVID. Vědci tvrdí, že je to možné podle testování odpadní vody

Zdroj obrázku: Pixabay.com

S nápadem přišlo Spojené království. Plánují, že zahájí testování odpadních vod, jako součást pokročilého projektu, který je zaměřený na COVID-19. Doufají, že jim pomůže tato metoda včas odhalit místo, kde se pohybuje velká část nakažených občanů.

Prohlášení vlády

Zdejší vláda tvrdí, že COVID-19 je možné detekovat v odpadní vodě. Podle nich by pak včas mohli být varování zdravotníci, odborníci a také je pak snazší přistoupit k potřebným opatřením.

Projekt, který byl původně zahájen v červnu, nyní prokázal, že fragmenty genetického materiálu z viru lze detekovat v odpadních vodách, což naznačuje, zda místní komunita nebo instituce v těchto případech zažívá prudký nárůst.

Vláda uvedla, že to pomůže zaměstnancům a úředníkům ve zdravotnictví identifikovat velká ohniska, zejména tam, kde jsou nositelé, jež nevykazují žádné příznaky. Tím povzbudí lidi, aby podstoupili testy nebo přijali preventivní opatření.

Proč je opatření důležité?

„Jedná se o významný krok vpřed, protože nám dává jasnější představu o míře infekce na národní i místní úrovni, zejména v oblastech, kde může být vysoký počet lidí, kteří nevykazují žádné příznaky, a proto nevyhledávají testy,“ tvrdí tajemník pro životní prostředí George Eustice.

Projekt je již zahájen

Projekt testování odpadních vod úspěšně funguje v jihozápadní Anglii a nyní byl rozšířen na devadesát lokalit s odpadními vodami pokrývajícími dvacet dva procent Anglie, uvedla vláda. Dále doplnila, že se chystá jej v budoucnu rozšířit.

Jelikož je COVID-19 neznámým onemocněním, každá vláda i stát na něj reagují rozdílně. Není možné v současné chvíli vyhodnotit, která opatření jsou úspěšná, a která zatím nikoli. Vše ukáže až čas, a pak budeme schopni říci, kde vláda zasáhla efektivně, rychle a účinně.

Například v provinicii Wu-chan reagovali zdravotníci tak, že byla vytvořena speciální nemocnice obsluhovaná roboty. V některých zemích se zavádí povinné testování a jinde jsou ve vývoji vakcíny. Anglie ale přišla se zcela novým a možná i do budoucna funkčním nápadem.