Procházejte se přírodou. Vědci tvrdí, že pak budete šťastní

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Vůně přírody je mnohým lidem velice příjemná. Dnes už i vědci podkládají teorie výzkumem, který tvrdí, že například procházka každý den dokáže s lidskou myslí divy. Stačí jen krátký okamžik, malá procházka a mozek se cítí jinak. Příjemné vůně, zvuky a klid v něm vyvolávají pozitivní asociace a může si tak přivodit dobrou náladu.

Americká studie

Odborníci nejprve vyzvali skupinu starších dospělých jedinců, aby každé ráno po dobu osmi týdnů vyráželi na krátké procházky. Dostali s sebou také instrukce, které měli dodržovat. Místo sluchátek, telefonu a dalších zařízení, která by je rozptylovala, se měli zaměřit na okolí.

U takových lidí pak zaznamenali odborníci větší respekt k přírodě, radost a mnoho dalších pozitivních emocí. Lidé po experimentu byli soucitnější, empatičtí, vděční a dokázali se nadchnout drobnostmi.

Fotografie jako důkaz

Účastníci experimentu měli každý den na procházce vytvořit selfie fotografii, které potom odborníci porovnávali. Došli k výsledku, že se obličej po několika dnech změnil z napjatého, unaveného a přísného výrazu, do klidného, harmonického a radostného.

Uživatelé také po krátkém dotazníku prokázali, že přestali vnímat svoje ego tak, jak to měli dosud. Stali se ve své mysli menšími, více souzněli s přírodou a utrpení nebo touha po materiálních věcech z jejich života pomalu a jistě zmizela.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Názory lékařů

„Realita je o tom, že je třeba se věnovat malým detailům a upřít na ně veškerou pozornost. V běžném životě je často přehlížíme, a v tom je problém,“ tvrdí neuroložka Virginia Sturm.

Když jsou lidé zaneprázdněni a ve stresu, uvíznou často ve své hlavě a nevšímají si věcí, které mají kolem sebe. Lidé by se podle odborníků měli dívat na drobnosti v přírodě. Jak letí ptáci, jak se ve větru hýbou koruny stromů a spoustu dalších malicherností, které ve výsledku mohou působit jako lék na psychiku.

Neberte okolí jako samozřejmost

Odborníci radí, abyste se podobné terapii věnovali každý den a nebrali jako samozřejmost, že vychází slunce, zpívají ptáci a kolem nás roste spousta zeleně. Budete si pak svého okolí více vážit. Spoléhejte v tu chvíli na svůj zrak, sluch a čich. Zbystřete po ránu své smysly, zapojte je do poznávání světa a zaneprázdněte je něčím příjemným.

Díky tomu si můžete každé ráno vytvořit příjemný den a myslet na to, jak je vše kolem vás krásné a v harmonii.

Využijte také hmat. Můžete si sáhnout na trávu, kterou pokrývá rosa, na studenou a vlhkou kůru stromů nebo sebrat ze země barevný podzimní list. Všímejte si nejen barev, ale také textury, která nás obklopuje. Pokud se denně zaměříte na takové detaily, uvidíte, že vám bude mnohem lépe.